Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΘΕΣΗ μέρος 39ον... Ο καπετάνιος Ανάργυρος Μάθεσης και η εκστρατεία του στην Ύδρα το 1825

 

Ο καπετάνιος Ανάργυρος Μάθεσης και η διατεταγμένη εκστρατεία του στην Ύδρα το 1825

 

Η απόφαση της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος προς το Σεβ. Εκτελεστικό Σώμα του Υπουργείου του Πολέμου για την εξόφληση των εξόδων επί της εκστρατείας στην Ύδρα, του Ανάργυρου Μάθεση με το στρατιωτικό του ασκέρι.



                Το κάλεσμα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη –μέσω του Υπουργείου Πολεμικών- στον καπετάνιο Ανάργυρο Μάθεση, περί τη φύλαξη της νήσους Ύδρας από τις επιδρομές των Οθωμανών.   

Ας ερευνήσουμε (όσο δύναται) την πορεία του Μιαούλη το 1825, τη χρονιά που παρέμεινε για πέντε μήνες στο νησί του -από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο- και το αίτημά του προς την προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας ώστε να διαταχθεί ο καπετάν Ανάργυρος Μάθεσης για να εκστρατεύσει με όλο το στρατιωτικό του σώμα διαφυλάσσοντας την Ύδρα.

 

Ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης

                                                                                                                                                                      Τους πρώτους μήνες του 1825 ο Μιαούλης βρισκόταν μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης ανήμπορος να εμποδίσει την απόβαση στρατιωτικών σωμάτων από τον αιγυπτιακό στόλο. Στις 2 Απριλίου βρέθηκε στο Ναυαρίνο, ενώ λίγες μέρες αργότερα ο ελληνικός στρατός κατατροπώθηκε στη Σφακτηρία εξαιτίας της αδυναμίας του ελληνικού στόλου να τον ενισχύσει. Τις επόμενες μέρες όμως ο ελληνικός στόλος και ο Μιαούλης, κάνοντας δεκτή την πρόταση του Γεωργίου Σαχίνη, που ήθελε να εκδικηθεί για το θάνατο του αδελφού του Σταύρου Σαχίνη στη Σφακτηρία, αιφνιδίασε τον αιγυπτιακό στη Μεθώνη. Οι καταστροφές που προκάλεσε ήταν μεγάλες και καθυστέρησαν αρκετά τον Ιμπραήμ. Η σημασία της νίκης ήταν σημαντική για τους Έλληνες, αφού ανυψώθηκε το ηθικό τους και παράλληλα κέρδισαν χρόνο για να αντιμετωπίσουν τον Ιμπραήμ.

Στις 31 Μαΐου συγκρούστηκε με τον οθωμανικό στόλο στη Σούδα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ύδρα παραμένοντας εκεί από τον Ιούνη μέχρι τα μισά του Νοεμβρίου..

Ο Μιαούλης ήταν ηγέτης της Ύδρας και αξιοσέβαστος πολεμιστής της θάλασσας όπως έχουν αποδείξει οι τόσες ναυτικές νίκες του έναντι των Οθωμανών. Στη στεριά πιθανό να αισθανόταν περισσότερη ασφάλεια με το να καλέσει έναν ικανό καπετάνιο στρατιωτικό της στεριάς όπως ήταν ο Μάθεσης. 

Κατόπι από τούτη την πεντάμηνη ασφαλή παραμονή του στην Ύδρα, τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη τον βρίσκουμε πάλι σε ναυτικό πολεμικό αγώνα. Στις 14, 21 και 25 Νοεμβρίου συναντήθηκε με τον οθωμανικό στόλο στη Γλαρέντζα, στο Δραγαμέστο (Ναυμαχία των Πυρπολικών) και στο Μεσολόγγι αντίστοιχα, στον οποίο προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Στην πρώτη σύγκρουση φονεύθηκε και ο καπετάνιος Θεόδωρος Βώκος.

 

Πηγές:

Αρχείο ΓΑΚ: Ανάργυρου Μάθεση

Αρχείο ΓΑΚ: Επιστολές των προκρίτων Ύδρας 

Αρχείο Ελληνικής Παλιγγενεσίας: Λυτά έγγραφα Α΄ & Β΄ Βουλευτικής Περιόδου (1822-1824)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου