Φωτογραφία στολή βασιλικού στρατιωτικού Φαλαγγίτη
Ο Ανάργυρος Μάθεσης στη "Βασιλική Φάλαγγα".
Ο Σαλαμίνιος Ήρωας του 1821, Ανάργυρος Μάθεσης μετέρχεται με απόφαση του Βασιλέα Όθωνα, στη Βασιλική Φάλαγγα(*). Και με την θέση του υπολοχαγού (ενώ σε βαθμό και αξία του Αντισυνταγματάρχου), εισέρχεται στη Φάλαγγα των Αθηνών υπό την Διοίκηση του λοχαγού Ιωάννη Μακρυγιάννη.
Διαβάζει άραγε κανείς, από τον Δήμο Σαλαμίνας, τις αναρτήσεις περί της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΘΕΣΗ, για να αρθεί με επίσημη επιτέλους αναίρεση, έστω και μετά από την μακροχρόνια εσκεμμένη σκοτεινιά, η "αφάνεια";
Το πόσο έχετε αδικήσει την ιστορία του νησιού μας, το πόσο έχετε αγνοήσει τους αγώνες της Οικογένειας Μάθεση που διέθεσαν δίχως υστεροβουλία τα πάντα στο νησί...
Νεκροί από την Οικογένεια Μάθεση, υπέρ ελευθερίας της πατρίδος:
Γιωργάκης Μάθεσης, Ακρόπολη Αθηνών, υπό την διοίκηση του Γεωργίου Γκλίστη.
Κοσμάς Μάθεσης, Ακρόπολη Αθηνών, υπό την διοίκηση του Γεωργίου Γλίστη.
Δαμιανός Μάθεσης, Αράχωβα, υπό την διοίκηση του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Ιωάννης Κριτσίκης γαμπρός της Οικογένεια Μάθεση είχε παντρευτεί την κόρη του Γιωργάκη Αικατερίνη. Σκοτώθηκε στο Φάληρο υπό την διοίκηση του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Και για τις τιμημένες εκστρατείες του αξιομνημόνευτου Σαλαμίνιου ήρωα Ανάργυρου Μάθεση, την αγωνιστική πορεία προς την ελευθερία από τον Οθωμανικό δυνάστη!
Πόσες αποδείξεις θα πρέπει να καταθέτουν για την μοναδική αλήθεια, δηλαδή ότι αγνοώντας την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΘΕΣΗ αγνοείτε το μεγαλύτερο ιστορικό κομμάτι του νησιού και τη πλούσια ενεργό έντονη συμμετοχή του στην επανάσταση του 1821.
Βασίλειον της Ελλάδος
Το
Υπουργείον των Στρατιωτικών
Προς
Τον κον Ανάργυρον Μάθεση εκ Σαλαμίνος κ.τ.λ.……
………
*)Τα βασιλικά διατάγματα περί των βασιλικών φαλαγγιτών προέβλεπαν ότι μόνον βετεράνοι οπλαρχηγοί με άψογη διαγωγή - ως προς τις εμφύλιες ταραχές των αμέσως προηγούμενων χρόνων οι οποίες είχαν συγκλονίσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, το γεγονός αυτό ισοδυναμούσε με δήλωση πίστης προς τον τακτικό στρατό - και οι οποίοι ήσαν σε θέση να επιβεβαιώσουν την ενεργό συμμετοχή τους στην Επανάσταση του 1821 ήταν δυνατό να γίνουν δεκτοί.
Στις 18 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου 1835 δύο βασιλικά διατάγματα εκδόθηκαν με αντικείμενο την ίδρυση της ‘’Βασιλικής Φάλαγγος’’, το δυναμικό της οποίας θα στρατολογείτε μεταξύ αξίων ηρωισμού βετεράνων αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Τα συγκεκριμένα διατάγματα τόνιζαν τον τιμητικό χαρακτήρα της Φάλαγγας, επισημαίνοντας πως το νέο αυτό στρατιωτικό σώμα θα προηγείτο οποιουδήποτε άλλου στρατιωτικού σχηματισμού κατά τη διάρκεια παρελάσεων, ενώ, παράλληλα, θα συνόδευε τον βασιλέα.
Ως εκ τούτου, αυτομάτως απονεμήθηκε στο σύνολο των μελών της Φάλαγγας ο Αργυρούς Σταυρός της Επανάστασης του 1821, ο οποίος συνεπαγόταν με ορισμένα προνόμια, όπως, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα οπλοφορίας, η απαλλαγή τους από το καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας, καθώς και το δικαίωμά τους να προηγούνται των υπολοίπων κατά τη διάρκεια δημοσίων τελετών.
Παράλληλα, ως επίσημη ενδυμασία του νέου στρατιωτικού σώματος θεσμοθετήθηκε, μέσω σχετικού βασιλικού διατάγματος, η παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία της φουστανέλας, η οποία φορείτο προηγουμένως από τα μέλη της κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, αντί των αντιδημοφιλών ‘’στενού τύπου’’ δυτικοευρωπαϊκής εμπνεύσεως στρατιωτικών ενδυμασιών του τακτικού στρατού. Μόνες προσθήκες ήταν όρθιου τύπου γιακάς φέρων τα βαυαρικής εμπνεύσεως διακριτικά του τακτικού στρατού, καθώς και ειδικό έμβλημα επί του φεσιού, αποτελούμενο από ένα χρυσοκέντητο στεφάνι σε σχήμα καρδιάς, το οποίο περιέβαλε ένα βασιλικό στέμμα.
Σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα της 11ης Οκτωβρίου 1835, η Φάλαγγα θα διαιρείτο σε τετραρχίες, της καθεμίας εκ των οποίων επικεφαλής θα ήταν ένας λοχαγός υπό τον τίτλο του διοικητή ή τετράρχη, ένας υπολοχαγός, δύο ανθυπολοχαγοί, ένας σημαιοφόρος, τέσσερις αρχιλοχίες, 54 δεκανείς και απλοί φαλαγγίτες, καθώς και ένας σαλπιγκτής. Οι εντός της Φάλαγγας βαθμοί αντιστοιχούσαν στους ανώτερους βαθμούς αξιωματικού εντός του στρατού, με τον λοχαγό να αντιστοιχεί στον συνταγματάρχη, με μηνιαίο μισθό μεταξύ 250 και 300 δραχμών, τον υπολοχαγό (180 δραχμές) να αντιστοιχεί στον αντισυνταγματάρχη, τον ανθυπολοχαγό (140 δραχμές) να αντιστοιχεί στον ταγματάρχη, τον σημαιοφόρο ή αρχιλοχία (90 δραχμές) να αντιστοιχεί στον λοχαγό, τον δεκανέα (60 δραχμές) να αντιστοιχεί στον υπολοχαγό και τον απλό φαλαγγίτη (48 δραχμές) να αντιστοιχεί στον ανθυπολοχαγό. Οι φτωχότεροι, ως προς την μισθοδοσία, βαθμοί διέθεταν, επίσης, δικαίωμα επιπρόσθετου δωρεάν αλευριού, δωρεάν κατάλυμα προς χρήση των ιδίων κατά τις περιόδους στη διάρκεια των οποίων βρίσκονταν εκτός των στρατώνων τους, καθώς και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.
Πηγές:
https://geetha.mil.gr/wp-content/uploads/2019/10/3.-SK-900-21-H-ISTORIA-TOY-PEZIKOY.pdf
https://ikee.lib.auth.gr/record/309413/files/Basileiou.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου