Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Ναυπλίου.



Όταν βρεθώ στη πανέμορφη κιαι μοναδική πόλη του ιστορικού Ναυπλίου πάντα θα ανάψω ένα κεράκι στον Ι. Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα.




Στο Ναύπλιο πάνω απ’ την Πλατεία Συντάγματος, σε έναν γραφικό δρόμο και  επί της οδού Καποδιστρίου, θα συναντήσεις τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, μπροστά από την μικρή πλατεία, που έχει πάρει το όνομα της από τον ιερό ναό.
Ο ναός είναι χτισμένος κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας αλλά μετά ισχυρού βομβαρδισμού, από τους Ενετούς,το 1686 και κατά την πρώτη τουρκοκρατία της πόλης, ο ναός έπαθε μεγάλες ζημιές μαζί με άλλους σαράντα ναούς. Έτσι, το 1702 η εκκλησία κτίσθηκε πάλι από την αρχή, με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου. Το μαρτυρά αυτό και επιγραφή που βρίσκεται έξω από τον ναό και γράφει ‘’ανιδρύθη εκ θεμελίων’’. Ο μεταβυζαντινός αυτός ναός έχει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκτάγωνο μεγάλο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη ιερού.



Έξω από την είσοδο του Ιερού Ναού εκτυλίχθηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Εκεί, τα ξημερώματα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, πέφτει νεκρός από τα βόλια των Μαυρομιχαλέων ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί στο ναό του Aγίου Σπυρίδωνα, όπως συνήθιζε να κάνει κάθε Κυριακή. Στην είσοδο του ναού, του είχαν στήσει καρτέρι οι δολοφόνοι του, που αφού τον χαιρέτισαν, του επιτέθηκαν. Ο μεν Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης με πιστόλι, ο δε Γεώργιος Μαυρομιχάλης με μαχαίρι. O θάνατος του Κυβερνήτη υπήρξε ακαριαίος. O Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης καταδιώχθηκε και θανατώθηκε από το μανιασμένο πλήθος, ενώ ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης εκτελέστηκε λίγες ημέρες αργότερα.



Στην είσοδο της άλλοτε μητρόπολης και στις 27 Σεπτέμβρη δολοφόνησαν  την καλή πορεία, την νέα αρχή της χώρας…  Μία από τις σφαίρες (που έπεσαν για τον Κυβερνήτη) υπάρχει σε μία εντοιχισμένη γυάλινη θήκη και μία επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο του ναού μαρτυρούν το αποτρόπαιο γεγονός της ιστορίας.


1 σχόλιο: