Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΘΕΣΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ. (Μέρος 1ο)

Πέτρος Κυριακός

Ο Πέτρος Κυριακός (1899 – 11 Ιουνίου 1984), υπήρξε μέγιστος ηθοποιός  της επιθεώρησης, της οπερέτας και του κινηματογράφου αλλά και παράλληλα διέπρεψε σαν τραγουδιστής του ρεμπέτικου.


Νίκος Μάθεσης


Ο Νίκος Μάθεσης (1907-1975), αποτελεί μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση στο χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στιχουργούς του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού με σημαντική προσφορά, ενώ η καλλιτεχνική αξία του, σύμφωνα με τους ρεμπετολόγους, είναι ύψιστη.


Κατερίνα Γώγου


Η Κατερίνα Γώγου ( 1 Ιουνίου 1940- 3 Οκτωβρίου 1993), ξεκίνησε από μικρή καριέρα στην ηθοποιία αλλά αργότερα στράφηκε στην ποίηση. Τα ποιήματα της είναι γνωστά για τον αντισυμβατικό και συνειρμικό χαρακτήρα τους καθώς και τις αναρχικές ιδέες που πρόβαλε. 

Τρεις γνωστοί άνθρωποι στο πανελλήνιο για την προσφορά τους στη Τέχνη. Τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες που τον 20ο αιώνα, ο καθένας από τούτους, στο δικό του χώρο, έδωσε τη μοναδική του λάμψη και αυγάτισε με ότι καταπιάστηκε.
Για τους πολλούς όμως, είναι άγνωστη η φιλική αλλά και η συγγενική σχέση τούτων των τριών ανθρώπων.
Πάνω απ’ όλα, βέβαια, τους ένωνε η Τέχνη και ιδιαίτερα η ποίηση, εφόσον οι τρεις τους ήταν ποιητές και η γραφίδα τους ύμνησε τους έρωτες, τις κοινωνικές εκφάνσεις με το δικαίωμα το να ζει ο κάθε άνθρωπος ελεύθερα, δίχως τις αδικίες των (άνομων) νόμων…
Και οι τρεις είχαν μαχητικές προσωπικότητες, διεκδικούσαν το δίκαιο και αρκετές φορές το πλήρωναν ακριβά, πολύ ακριβά!
Θα σας θυμίσω τα εξής: ‘’μετάξι, μετάξι το ψωμί θα πάει δεκάξι’’ που είπε ο Πέτρος Κυριακός στο θέατρο ‘’Λαού’’, σε μια επιθεώρηση τον καιρό της δικτατορίας του Μεταξά και ανέβηκαν στην σκηνή οι πολισμάνοι και τον υποχρέωσαν να πιεί μισό λίτρο μουρουνέλαιο!   
Ενώ, ο Νίκος Μάθεσης είχε πιρουνιάσει στο πισινό πολύ γνωστό συνθέτη και τραγουδιστή της εποχής γιατί δεν κρατούσε το στόμα του κλειστό… Και ο πιρουνιασμένος, στη γερμανική κατοχή, μέσα σε λαϊκό κέντρο έβαλε τους μπράβους του μαγαζιού, τον έσπασαν κυριολεκτικά στο ξύλο και τον πέταξαν στις γραμμές του τρένου (στου Μαυρομάτη) για να τον αποτελειώσει το τραίνο!
Όσο για την Κατερίνα Γώγου πολλά είναι γνωστά σαν πιο σύγχρονή μας. Όμως, το ότι συνειδητά δεν θέλησε να γίνει μια δεύτερη ‘’Βουγιουκλάκη’’ (επειδή το εγχώριο  show biz για αυτό την προετοίμαζε) ίσως πολλοί να μην το έχετε συνταιριάξει με το άδικο τέλος της!!!

Αυτοί οι τρεις, είχαν έναν απέραντο πνευματικό ορίζοντα και τη ΜΑΓΚΙΑ να το χειρίζονται δίχως να λογίζονται το στραπατσάρισμα της ανθρώπινης υπόστασή τους για κάθε αδικία που αντιλαμβανόντουσαν γύρω τους.  

Συνεχίζεται… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου