Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ "ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ", ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ



Γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του 1590, το "Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας" θεωρείται μια από τις πιο παράξενες αλλά και διασκεδαστικές δημιουργίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που σε τούτο το έργο ασχολείται με θέματα όπως ο έρωτας, το όνειρο, η φαντασία και η μαγεία. Καθώς από τη μία παίρνει στοιχεία από την αρχαία ελληνική μυθολογία κι από την άλλη εμπνέεται από τα παραμύθια της αγγλικής παράδοσης. Δημιουργεί, έτσι, ένα έργο που περιλαμβάνει πολλά είδη θεάτρου: το κωμικό, το τραγικό και το λυρικό.
Τέσσερις νέοι εραστές μια καλοκαιριάτικη νύχτα, καταφεύγουν στο δάσος γύρω από την αρχαία Αθήνα για να ζήσουν τον ερωτά τους, μακριά από τους κανόνες που ήθελαν τα τότε κοινωνικά status να τους επιβάλλουν. Μα, όμως στο σκοτεινό δάσος, οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν με τους άρχοντες των ξωτικών και ο σκανδαλιάρης Πουκ θα μπερδέψει με ξεκαρδιστικό τρόπο τις ζωές των τεσσάρων εραστών, της Τιτάνιας και του μαγεμένου Πάτου! Και, όταν θα εμφανιστεί η ομάδα χειρωνάκτων μαστόρων που ετοιμάζουν μία παράσταση για τις γιορτές του γάμου του Θησέα και της Ιππολύτης, τα μαγικά ξόρκια, τα αστεία και τα ανακατέματα θα δημιουργήσουν ένα κουβάρι που θα μοιάζει αδύνατο να ξεμπλέξει….




Είναι, βέβαια, καθαρά ένα έργο ερωτικό, πολυεπίπεδο και ψυχαναλυτικό, καθώς ο έρωτας υμνείται σε όλες του τις μορφές και βρίσκει την πιο χαριτωμένη ποιητική του έκφραση. Ενώ οι αντιθέσεις και οι διαμάχες του έργου απορρέουν από τους έρωτες των ηρώων του αξεπέραστου Σαίξπηρ, όπου τα ερωτικά τρίγωνα αρχίζουν να γίνονται περίπλοκα 
 και το ύφος του έργου είναι τόσο ανάλαφρο, παιδαγωγικό προς την θεατρική τέχνη, διασκεδαστικό, που προκαλεί αβίαστο γέλιο με τα προβλήματα και τις ονειρώδεις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου