Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ιστορίες για ‘’αγρίους’’, ιστορίες ‘’μαγειρικής’’ ιστορίας , πλασμένες ιστορίες…


Στην φωτογραφία εικονίζετε το Πρωτόγλυπτο της Πτολεμαΐδας.


Πρόσφατα μια ακόμη ανακοίνωση της επιστημονικής κοινότητας, για το σπήλαιο Sibudu που βρίσκεται ανατολικά της Νότιας Αφρικής. Εκεί που τα τελευταία οκτώ χρόνια αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι λένε πως ‘’βρήκαν φλέβα χρυσού’’ για το παρελθόν του Homo Sapiens. Στην ίδια επίσης περιοχή βρίσκεται και το περίφημο σπήλαιο Μπλόμπος με το αρχαιότερο εργαστήρι ζωγραφικής στον κόσμο, κατά τη μαρτυρία πάντα των ίδιων επιστημονικών κύκλων… Κι όμως, αυτοί οι επιστήμονες ομιλούν για μια περίοδο μέχρι 70.000 χιλιάδων χρόνων πριν και θέλουν έτσι να μας πείσουν πως το ανθρώπινο γένος κατάγετε από την Αφρική!
Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιον σκοπό εξυπηρετεί αυτή η εμμονή με την Αφρικανική καταγωγή μας, αλλά πλείστα ανακαλυφθέντα στοιχεία μαρτυρούν ότι η αλήθεια δεν μπορεί να είναι ετούτη ή τουλάχιστον δεν είναι έτσι.
Τρία αξιόλογα βασικά στοιχεία συνηγορούν ώστε να προβληματιστούμε, ιδιαίτερα εμείς οι έλληνες. Διότι και τα τρία στοιχεία έχουν άμεση σχέση (ιστορική, αρχαιολογική, ανθρωπολογική) με την άκρως κοκκοποιημένη Ελλάδα μας…

1ο)Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων.
Το 1983 ο Ανθρωπολόγος καθηγητής κ. Άρης Πουλιανός εκδιωχτείτε κακήν-κακώς (έως το σημείο που ξυλοφόρτωσαν αυτών και τους συνεργάτες του) από το σπήλαιο των Πετραλώνων! Από τον χώρο που ο ίδιος δημιουργήσε και είχε ανακαλύψει ότι το κρανίο του Αρχανθρώπου ότι είναι 700.000 χιλιάδων ετών.

2ο) Το Πρωτόγλυπτο της Πτολεμαΐδας, 500.000 – 800.000 χρόνων.
Που αναπαριστά μία όρθια φιγούρα καθώς αποτελείται από τρία περίπου ίσα μέρη, το κεφάλι, το σώμα και τα πόδια, συνολικού ύψους 233 χλστ. και μέγιστου πλάτους 151 χλστ. Αποτελείται από συμπαγή λευκό λεπτοφυή ασβεστιτικό ψαμμίτη, ο οποίος εμπεριέχει ενσωματωμένες μικρές ασβεστολιθικές πέτρες. Η περιοχή που αντιστοιχεί στα μάτια και τα ρουθούνια έχει πιθανότατα λαξευτεί και τέσσερις μικρές πέτρες έχουν παραμείνει μέσα στις κοιλότητές τους. Στην κάτω κοιλιακή χώρα απαντάται ένας φαλλός, ύψους 16 χλστ. και διαμέτρου 30 χλστ.
Η αρχέγονη κατασκευή του ευρήματος, ιδίως σε σχέση με άλλα γνωστά προϊστορικά γλυπτά του παλαιού κόσμου, πιθανόν αντανακλά ένα προηγούμενο στάδιο εξέλιξης του σύγχρονου και του νεαντερτάλειου ανθρώπου. Αυτό πρέπει να αντιστοιχεί στο στάδιο των Αρχανθρώπων (sensu A. Poulianos, 1977 and Poulianos N., 1993, 1995), επιβεβαιώνοντας την αρχική ηλικία των 500.000 - 800.000 ετών(βλ. Poulianos A & Poulianos N., 1994) για την αρχέγονη αναπαράσταση της Πτολεμαΐδας.

3ο)Στον πολύ κόσμο δεν είναι γνωστή η ανεξέλεγκτη, σε πολλές περιπτώσεις, δράση των ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα, οι οποίες ουσιαστικά ελέγχουν (χωρίς συνεργασία με Έλληνες επιστήμονες) τις σημαντικότερες ανασκαφές της χώρας (Δελφούς, Δήλο, Ολυμπία, Πυθαγόρειο, Κεραμικό, Κνωσό, Αρχαία Αγορά Αθηνών κλπ.). Ενοχλεί λοιπόν ιδιαίτερα τους φορείς αυτούς το γεγονός ότι ένας Έλληνας επιστήμονας κατόρθωσε να υπερβεί την αποκλειστικότητα αυτού του δικαιώματός τους; Πάντως και παρά τα έντονα παλαιοανθρωπολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα (μεταπολεμικά χάνονται ή φυγαδεύονται στο εξωτερικό πάνω από 30.000 ανθρώπινοι σκελετοί) καμία ξένη σχολή δεν διαμαρτύρεται για την αντιεπιστημονική αντιμετώπιση του Άρη Πουλιανού. Εξάλλου δεν μπορεί να είναι σύμπτωση που αντίθετα με τις ξένες σχολές η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, ένας από τους σημαντικότερους επιστημονικούς φορείς του τόπου, όχι μόνο δεν κατορθώνει να πάρει άδεια ανασκαφών, αλλά ούτε επιδοτείται για τις έρευνές της τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι άραγε σε θέση να απαντήσει κάποιος αρμόδιος του ελληνικού κράτους, αλλά και της ΕΕ για ποιους σημαντικότερους σκοπούς και πόσα χρήματα έχουν διατεθεί το ίδιο διάστημα σε κρατικούς φορείς και σε διάφορα σωματεία και συλλόγους

Επιστημονικές μελέτες (συγγραφικά έργα) του καθηγητή, Ανθρωπολόγου Άρη Πουλιανού.
1961 - "Ανακάλυψη ενός Παλαιολιθικού Ανθρώπινου Κρανίου στην Ελλάδα", Voprossi Anthropologhii, 8:162.
1963 - "Νέα Παλαιολιθικά Ευρήματα της Ελλάδας", Sov. Arheologhia, 2: 227-229.
1965 - "Σχετικά με την Τοποθέτηση του Ανθρώπου των Πετραλώνων μεταξύ των Παλαιοανθρώπων", Sov. Ethnografia, 2: 91-99.
1969 - "Κλιματικές Διακυμάνσεις της Μέσης Πλειστοκαίνου όπως Υποδεικνύονται από Προκαταρκτική Cross-section του Σπηλαίου των Πετραλώνων", Report to the VIIth International Congress of Quaternary• Paris, Résumés des Communications: Section 5: 141.
1971 - "Petralona: A Middle Pleistocene Cave in Greece"; Archaeology, 24: 6-11.
1972 - "Some “Sapiens” Features of the Petralona Skull" (abstract) in: F. Bordes (ed.) The Origin of Homo sapiens; Proc. Paris Symposium, Sept. 1969, organised by UNESCO with INQUA, Paris, UNESCO.
1975 - "Palaeoanthropological excavations at Petralona. Prakt. Archaeol.; Et.: 131-136. Athens.
1976 - "Stratigraphy and Cultural Sequence at Petralona Cave. Report to the IXth International Congress of Prehistory"; Sept. 1976 Nice.
1976 - "Archanthropus Europaeus Petraloniensis. Colloque de Taxonomie Anthropologique, Bordeaux"; Sept.10-11, 1976. Universite de Bordeaux I. Talence Laboratoire d'Anthropologie.
1980 - "The Petralona Finds"; Thessaloniki. Yearbook of the Society of Macedonian Studies: 65-76.
1981 - "Pre-sapiens Man in Greece"; Current Anthropology, 22 (3): 287 - 288.
1981 - "Climatic Fluctuations at Petralona Cave"; Terra Cognita.
1988 - "The Peopling of Europe"; Abstracts, 12th International Congress of Anthropological and Ethnological Sciences. July 25-31, 1988, Zagreb (υπό έκδοση).

Πηγή στοιχείων του κειμένου και εικόνας: http://www.aee.gr/hellenic/1contents/contents.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου