Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τρίτη και δεκατρείς.


Πηγή εικόνας: http://dhmoths.blogspot.com/2010_07_13_archive.html




Οι μοιρολάτρες, από αιώνες τώρα έχουν ξεχωρίσει κάποια ζώα είτε ανθρώπους, ή, εκφράσεις ανθρώπων, επαγγέλματα, αντικείμενα, πλανήτες, χρόνους, ημέρες, ώρες, αριθμούς και λοιπά ώστε έτσι να τεκμηριώνουν τις δεισιδαίμονες πίστεις τους.
Τούτη η παράδοση για τις ‘’γρουσουζιές’’, έρχεται από τα βάθη της προϊστορίας (όπου κάθε λαός και εποχή τη μεταλλάσσει ανάλογα). Τότε δηλαδή, που οι άνθρωποι ήταν λάτρεις του ανιμισμού και μην μπορώντας να αντιληφθούν τον κύκλο της ζωής επιδινόντουσαν σε περιορισμένης γνώσης, φυσικές "έρευνες" και "μελέτες". Δυστυχώς, ακόμα και στην εποχή μας υπάρχουν ανεπτυγμένοι λαοί που εξαρτώνται από τα δεισιδαίμονα αυτά κατάλοιπα π.χ. οι Αγγλοσάξονες, που πιστεύουν την ‘’paraskevidekatriaphobia’’, μια δύσκολη για αυτούς λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις: ‘’Παρασκευή, δεκατρία, φόβος’’. Και πιθανών έχει την σύνδεσή της με τη πτώση της Κωνσταντινούπολης (διότι ήταν Παρασκευή που έπεσε στους οθωμανούς) τον Μυστικό δείπνο, γιατί ήταν δεκατρείς μαζί με τον Ιησού στο τραπέζι του δείπνου. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι μόνο ετούτα ακόμα υπάρχουν στους υποανάπτυκτους λαούς οι μάγοι και οι μάγισσες θεραπευτές που κατά την ομολογούμενη πίστη τους εξουσιάζουν την ζωή της φυλής. Ένα τρανό παράδειγμα είναι η θρησκευτική λατρεία στη ανιμιστική τελετουργία ‘’Βουντού’’. Σήμερα, εκατοντάδες κοπέλες (συνήθως Αφρικανικής καταγωγής), έχουν φυλακιστεί στα δίχτυα των μαστροπών και πουλούν το κορμί τους στις Δυτικές χώρες, με τη μόνη αιτιολογία: πως αν φύγουν από τους μαστροπούς, θα πεθάνουν οι γονείς και τα αδέλφια τους από Βουντού!
Πραγματικά για εμάς τους χριστιανούς, οι δεισιδαίμονες πίστεις δεν θα πρέπει να έχουν καμία θρησκευτική βαρύτητα είτε αξία, διότι με τον Σταυρικό Του μαρτύριο, ο Ιησούς, μας απελευθέρωσε από το μοιρολατρικό παρελθόν και με την Ανάστασή Του μας απάλλαξε από κάθε αρνητική ενέργεια χαρίζοντάς μας ζωή αιώνια.
Πολλές φορές βέβαια οι προλήψεις έχουν και τον χαρακτήρα της προσοχής, προς αποφυγή ατυχημάτων, που όμως είναι ντυμένες με δεισιδαίμονες ιστορίες π.χ. το πέρασμα κάποιου κάτω από τη σκάλα που είναι στερεωμένη σε τοίχο, θεωρείτε γρουσουζιά. Λογικά και ήταν άκρως επικίνδυνο τα παλαιότερα χρόνια, να περάσεις κάτω από σκάλα, διότι τα σπίτια χτιζόντουσαν με μεγάλες πέτρες κι αν από λάθος του χτίστη έπεφτε η πέτρα, θα σκότωνε ή στη καλλίτερη περίπτωση θα άφηνε ισοβίως ανάπηρο όποιον περνούσε από κάτω!
Έτσι, λοιπόν, έφθασαν και στην δική μας εποχή αυτές οι μοιρολατρικές δοξασίες που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και που συνήθως επανέρχονται στην επιφάνια όταν οι λαοί βρίσκονται με υπαρξιακά προβλήματα που τους οδηγούν δύσκολες καταστάσεις.
Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι για τους χριστιανούς δεν θα πρέπει να λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι λατρευτικές γρουσούζικές τάσεις της δεισιδαιμονίας, διότι μας απομακρύνουν από την αλήθεια της χριστιανικής Αγάπης προς τον άνθρωπο και την απελευθέρωσή μας από κάθε αρνητική επιρροή. Καθώς μας εγκλωβίζουν σε σκοτεινούς και δόλιους παράδρομους πνευματικής ζωής, απομακρύνοντάς μας έτσι από καθημερινές ανθρώπινες χαρές μικρές ή μεγάλες.

1 σχόλιο:

  1. προσωπικά δεν είμαι προληπτικός, όμως είμαι πιστός στις συνήθειες μου αν αυτό έχει να κάνει :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή