Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Απαιτούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να ζήσουμε σαν άνθρωποι, όχι με τον καθημερινό φόβο ενός μοιραίου ατυχήματος που θα στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές.

Πηγή εικόνας:http://users.sch.gr/ppapachr/sousaki/sousaki.html


Ως φαίνετε, η Δυτική Αττική για όλες τις κυβερνήσεις, είναι μια βιομηχανική περιοχή και τίποτα άλλο. Όμως εδώ, θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν, οι εκάστοτε κυβερνόντες, πως προϋπάρχουν μεγάλες πόλεις, με περίπου 1.000.000 σημερινό πληθυσμό, που η ίδρυσή τους ανάγετε στην προϊστορία. Ο φυσικός πλούτος και ο ιστορικός της περιοχής (ιδιαίτερα του Δήμου Μεγαρέων), είναι απ’ τους αξιολογότερους της Αττικής και παραμένει ανεκμετάλλευτος. Ενώ θα μπορούσε να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, όλες τις εποχές του έτους, με την εξαίρετη πολυμορφία του φυσικού τοπίου και της ιστορίας, που παρουσιάζει.

Αντ΄ αυτού, άκρως επικίνδυνες εγκαταστάσεις κοσμούν την Περιοχή και καθημερινός βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή μας.

Η αρχή έγινε με το νησάκι της Ρεβυθούσας, που βρίσκεται απέναντι από τα Μέγαρα με την παράνομη τοποθέτηση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου, και τον αγωγό που διασχίζει όλο τον Μεγαρικό κάμπο.

Μετά ήταν η βιομηχανοποίηση της ιστορικής περιοχής και σημαντικού υδροβιότοπου της Αττικής, του Βουρκαρίου, αργότερα ήρθαν τα σχέδια για το αγκυροβόλιο των πλοίων στη Πάχη Μεγάρων, οι ιχθυοκαλλιέργιες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και τώρα με την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αδειοδοτεί αποθήκη τοξικών/ χημικών, στο ηφαίστειο Σουσάκι!

Για την ιστορία να σας καταθέσω, απ’ τον επίσημο ηλεκτρονικό τόπο του ηφαιστείου (http://users.sch.gr/ppapachr/sousaki/sousaki.html ), τα στοιχεία όπως έχουν: ‘’Στο Σουσάκι, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας κρύβεται ένας μικρός θησαυρός που ελάχιστοι από τους κατοίκους της Αθήνας και της γύρο περιοχής γνωρίζουν. Πρόκειται για ένα ηφαίστειο, το οποίο ανήκει στο ίδιο ηφαιστειακό τόξο με τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας, του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης. Βρίσκεται σε ύψος 180 μ και παρότι η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή έγινε πριν από 2,7 εκατ. χρόνια, υπάρχει ακόμα και σήμερα εντονότατη μεταηφαιστειακή δραστηριότητα με εκπομπή θερμών αερίων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου. Τα αέρια αυτά προκαλούν αποσάθρωση στα πετρώματα δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Στην περιοχή του ηφαιστείου υπάρχουν διάσπαρτες στοές από τις οποίες γίνονταν εξόρυξη θείου. Σε πολλά σημεία το έδαφος είναι θερμό, ενώ σε άλλα ακόμα και με το δάκτυλο να σκάψει κάποιος λίγα εκατοστά στο χώμα θα νιώσει τα θερμά αέρια να αναδύονται από τις πλαγιές του ηφαιστείου. Στα στόμια των πολλών στοών (φυσικών και τεχνητών) που υπάρχουν στην περιοχή, συναντάμε συχνά ψόφια έντομα και πουλιά, θανατωμένα από τα δηλητηριώδη αέρια. Στην περιοχή του ηφαιστείου υπάρχουν δύο φαράγγια τα οποία περιβάλλονται από πλαγιές με πολύ εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα ενώ σε αυτά τρέχουν νερά που τροφοδοτούνται από πηγές διάσπαρτες κατά μήκος τους. Ανάλογα με την εποχή, τα φαράγγια αυτά μπορεί να κατεβάζουν πολύ νερό.’’

Ακόμη να αναφέρω, πως οι παλιοί Μεγαρίτες αμπελουργοί απ’ το Σουσάκι συνέλεγαν το θειάφι για να προστατέψουν τα αμπέλια τους απ’ τις διάφορες ασθένειες.

Το ηφαίστειο Σουσάκι βρίσκεται στα σύνορα του Νομού Αττικής και του Δήμου Μεγαρέων.

Όχι, λοιπόν άλλες επικίνδυνες εγκαταστάσεις (που καθημερινώς μας βάζουν στη λίστα των μελλοθανάτων), στη περιοχή μας.

Έλεος πια!

Οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με το "κοινωνικό φόρουμ Κορινθίας" συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις (το Σαββάτο 23-7-2011 και ώρα 10 το πρωϊ στην κεντρική πλατεία των Αγ.Θεοδώρων με σκοπό να αποκλειστεί η Εθνική οδός. Και, Την Κυριακή 24-7-2011, την ίδια ώρα και τοποθεσία, με σκοπό να αποκλειστεί ο Προαστιακός.) Ενάντια στην αποθήκευση τοξικών χημικών ουσιών στο Σουσάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου