Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΘΕΣΗ μέρος 46ον Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, η σχέση του με την ιστορική εκκλησία του Άγιου Δημήτριου Σαλαμίνας.

 



Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, η σχέση του με την ιστορική εκκλησία του Άγιου Δημήτριου Σαλαμίνας.


Σαν συνέχεια του βιβλίου που καλούμε να γράψω, σας παραδίδω μέρος από τις γνώσεις τις όποιες κατέχω μέσα από την μακροχρόνια έρευνα για το νησί, την κοιτίδα της οικογένειας Μάθεση.

Ο Αρχιστράτηγος και ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε ζητήσει –είχε διατάξει- όταν θα ερχόταν το τέλος της ζωής του, να ταφεί στον Άγιο Δημήτριο των Μαθεσσαίων στη Κούλουρη (Σαλαμίνα).

Η Ιστορική Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα είναι τοπόσημο όλου του νησιού μα και τόπος αναφοράς για όλους τους Μάθεση. 

Ποιος όμως ήταν ο λόγος που ο Αρχιστράτηγος είχε υποδείξει τον ιστορικό Ναό του Αγίου Δημητρίου ωσάν το τόπο της ταφής του;

Ήταν δια το λόγο ότι ευλαβούταν τον Άγιο Δημήτριο ή, η επιθυμία του τούτη έκρυβε και κάτι άλλο;

"…μωρέ βόλι οχτρού είτε το χτικιό (εννοούσε τη φυματίωση) με ρίξει στο σκοτάδι, στον Άι Δημήτρη των Μαθεσσαίων να με χορταριάσετε."

Από την αναφορά του Επίσκοπου Μενδενίτσης Τοποτηρητή Σαλαμίνος και Δερβενοχωρίων, Διονύσιου (1821 – 1827). 

Επίσης το επιβεβαιώνει ο Δ. Αινιάν στη βιογραφία του Γεωργίου Καραϊσκάκη, καθώς αναφέρει: ‘’… αφήσας τελευταίαν παραγγελίαν να τον ενταφιάσωσιν εις μια μεγάλην εκκλησίαν… ‘’και σημειώνει στο τέλος της σελίδας: ‘’Την εν Σαλαμίνι εκκλησίαν του Αγίου Δημητρίου’’.



Ας πάρουμε όμως από την αρχή την κλωστή του νήματος.

Την πρωτεύουσα της νήσου Σαλαμίνας (ακόμη οι μεγαλύτεροι Σαλαμίνιοι, την αποκαλούν Κούλουρη), και στο χρόνο του θανάτου -1827- του Γεωργίου Καραϊσκάκη την έλεγαν μόνο Κούλουρη.

Η κεντρική εκκλησία της Κούλουρης τότε, ήταν του Αγίου Δημητρίου, μάλιστα εκείνους τους χρόνους αναστηλωμένη από ιδιωτική πρωτοβουλία και με μόνη την οικογενειακή οικονομική εισφορά του Γιωργάκη Μάθεση ενώ λειτουργούσε και ως Μητρόπολη του νησιού για τα κατοπινά χρόνια.

Μα ο Γιωργάκης με τον γιό του Κοσμά είχαν σκοτωθεί μερικά χρόνια αργότερα από την αναστήλωση της εκκλησίας, στην επιχείρηση της απελευθέρωσης των Αθηνών, όταν ήταν μαζί κι άλλοι Σαλαμίνιοι στρατιώτες υπό την αρχηγεία του πατριώτη τους καπετάν Γεωργίου Γκλίστη. Ο καπετάν Γκλίστης ήταν δυστυχώς από τους πρώτους που τραυματίστηκε σοβαρά στην απόπειρα για ρεσάλτο στα τοίχοι της Ακροπόλεως και λίγο αργότερα έσβησε από τα τραύματά του. Κατόπι η ιστορία μας αναφέρει πως οι Σαλαμίνιοι μαχητές εισχώρησαν και συμμάχησαν σε διάφορες μάχες με το ασκέρι του Γ. Καραϊσκάκη.

Μας είναι ιστορικά άγνωστο πώς σκοτώθηκαν ο Γιωργάκης Μάθεσης κι ο γιός του Κοσμά στην Ακρόπολη Αθηνών. Όπως, όμως και να ‘’γράφτηκαν’’ τούτες οι τραγικές στιγμές, των ηρωικών θανάτων, πατέρα και γιου, σημασία έχει ό,τι το θανατερό γεγονός ήταν από τον ίδιο τον χαρακτήρα του οδυνηρό!

Επίσης στη νικηφόρα μάχη για τους Έλληνες της Αράχωβας το 1826 και υπό την αρχηγεία πάλι του Γεωργίου Καραϊσκάκη σκοτώθηκε και έτερος Μάθεσης. Ο Δαμιανός. Ο δίδυμος αδελφός του ήδη συχωρεμένου Κοσμά που είχε πέσει μαζί με τον πατέρα τους στην πρώτη μάχη για την απελευθέρωση της Ακρόπολης Αθηνών.

Ο Αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης έτσι είχε την ατυχία να βιώσει τον χαμό τριών στρατιωτών που ήταν ο πατέρας Μάθεσης και οι δύο δίδυμοι γιοί του.... 

(Επειδή η μελέτη και η συγγραφή του άρθρου προέκυψε αρκετά μεγάλο σαν κείμενο και θα κούραζε, θα παρουσιαστεί σε συνέχειες.)

Συνεχίζεται 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου