Οικογένεια Μάθεση μέρος 2ον
Γιωργάκης Μάθεσης ο Ήρωας και ο κτήτορας/ανακαινιστής του Αγίου Δημητρίου. (Σαλαμίνα 1765 – 13 Νοεμβρίου 1821 Αθήνα)
Από τον Γιώργο Λαμπάκη που το 1885 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Ερλάγκεν για το θέμα διατριβής του σχετικά με τις χριστιανικές αρχαιότητες της Αττικής.
Και στην έρευνά για την διατριβή του, είχε βρεθεί στην Σαλαμίνα όπου καταγράφει δυο σημαντικές επιγραφές στον τότε Μητροπολιτικό ναό του Άγιου Δημήτριου, των Μαθεσσαίων.
Το 1874, ο Άγιος Δημήτριος επεκτάθηκε προς τα Δυτικά καθώς είναι γνωστό προστέθηκε ο γυναικωνίτης με το καμπαναριό.
Ο ιστορικός Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Σαλαμίνας.Ο Γεώργιος Λαμπάκης, εκείνο τον καιρό, της επέκτασης του Ι. Ναού, φωτογράφησε δύο επιγραφές.
Θα ασχοληθούμε, με την επιγραφή που βρέθηκε κάτω από το δάπεδο και αναφέρει: ‘’ΔΙ’ ΕΞΟΔΟΥ ΔΙΜΟΧΤΙΤΟΡΟΝ ΓΙΟΡΓΑΚΗ ΜΑΘΕΣΗ 1821’’
Η επιγραφή δεν έμαθα που βρίσκεται, μπορεί να υπάρχει ακόμη θαμμένη και μέσα στον ναό. Η φωτογραφία όμως του Γ. Λαμπάκη (στις 12 Ιουλίου 1885 διορίσθηκε στην Ελλάδα έφορος χριστιανικών αρχαιοτήτων), υπάρχει του Αρχείο της Οικογένειας Λαμπάκη και πιθανό στο Βυζαντινό Μουσείο καθότι η συλλογή του βρίσκεται εκεί.
Τι εξυπηρετούσε όμως η επιγραφή θαμμένη μέσα στο έδαφος του Ι. Ναού;
1ον Ας ξεδιαλύνουμε/ αποδώσουμε στην νεοελληνική τη λέξη, ‘’ΔΙΜΟΧΤΙΤΟΡΟΝ’’. Ο συντάκτης που έκανε τις παρατηρήσεις στην φωτογραφία της επιγραφής του δαπέδου γράφει καθώς διερωτάται: ‘’Η συγκεκριμένη επιγραφή δεν αναφέρει τι ακριβώς έγινε "δι'εξόδου....Μάθεση", είναι ωστόσο πιθανό να χρηματοδότησε την κατασκευή του δαπέδου, εφόσον η επιγραφή είναι τοποθετημένη στο δάπεδο του ναού.’’
Θα απαντήσω προσωπικά με όσα μέχρι στιγμή γνωρίζω και υπάρχουν τα αποδειχτικά στοιχεία.
Α) ο Γιωργάκης Σκεβά Μάθεσης ήταν ο ανακαινιστής του Αγίου Δημητρίου το 1806, μπορούσε βέβαια να λογιστεί και σαν κτήτορας.
Β) Η λέξη δημοκτήτωρ δηλώνει σαφέστατα τον ‘’κτήτωρ του Δήμου’’ (διότι τούτο ήθελε να τονίσει ο δημιουργήσας την επιγραφή). Μα εκείνους τους χρόνους, της σκλαβιά επί των Οθωμανών, δεν υπήρχαν Δήμοι αλλά ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΕΣ έως και το 1833. Καθώς ήταν εκείνοι οι κοινοτικοί άρχοντες για τον ελληνικό πληθυσμό, σαν πρώτη βαθμίδα της αυτοδιοίκησης της κοινότητας, του χωριού είτε του νησιού.
Γ) ο Γ. Μάθεσης σκοτώθηκε στην απελευθέρωση των Αθηνών στις 13 Νοεμβρίου 1821 μαζί με τον γιό του Κοσμά (τότε υπήρξαν συμπολεμιστές στο ασκέρι του Γ. Γκλίστη, τέσσερεις Μάθεση μέλη της ίδιας οικογενείας, ο Ανάργυρος, ο αδελφός του Γιωργάκης και τα δίδυμα αγόρια του Γιωργάκη, Κοσμάς και Δαμιανός). Ο Γιωργάκης με τον γιό του Κοσμά σκοτώθηκαν με άλλα παλικάρια και τους έθαψε ο Δεσπότης Αθηνών -με τα χέρια του- κοντά στον Άγιο Ελευθέριο (σήμερα, δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών).
Δ) ο Αργυρός Μάθεσης, μετά τέσσερα με πέντε χρόνια, έφερε τα οστά από την Αθήνα του αδελφού του Γιωργάκη, του ανιψιού του Κοσμά και άλλων Σαλαμινίων που τα τοποθέτησαν μέσα στο Ναό του Αγίου Δημητρίου (κατά την θρησκευτική παράδοση οι κτήτορες των Ιερών Ναών θαβόντουσαν μέσα η πλησίον). Ο Ανάργυρος έφτιαξε/αφιέρωσε επίσης, προς μνήμη του Γιωργάκη και το ασημένιο ‘’πουκάμισο’’ της εικόνας του Αγίου Δημητρίου καθώς κάτω αναφέρει: ‘’η παρούσα εικών υπάρχει του Αγ. Δημητρίου Σαλαμίνος επιμέλεια δε του κτήτορος της εκκλησίας κου Αργυρού - Γεωργίου Μάθεση 1824 Ιουλίω’’.
2ον Εικάζω ότι η επιγραφή στη πλάκα, υπήρξε στο έδαφος μέσα στον Ι. Ναό διότι θα πρέπει να σκέπαζε τα οστά των Σαλαμινίων Ηρώων μαζί και του Γιωργάκη που ήταν ο κτήτορας και πιθανό είναι να είχε διατελέσει ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΣ. Γι αυτό και διαβάζουμε: ‘’ΔΙ’ ΕΞΟΔΟΥ ΔΙΜΟΧΤΙΤΟΡΟΝ ΓΙΟΡΓΑΚΗ ΜΑΘΕΣΗ 1821’’.
Ο Γιωργάκης είχε σκοτωθεί το 1821 και ήταν 56 χρονών.
"Δι' εξόδου διμοχτιτό-
ρον Γιοργάκη Μά-
θεση 1821."
https://aol-apothetirio.com/index.php/items/show/3463
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου