Πάνε πολλά χρόνια που σε κάποιο μικρό Μοναστήρι της Αττικής, οι δύο μοναχές (Κασσιανή και Μαγδαληνή) όταν έβραζαν στάρι για μνημόσυνο πάντα κράταγαν λίγο στάρι και νερό.
Όταν τελείωναν την διακονία τους και μετά τον απόδειπνο, μου έλεγαν σχεδόν μυστικά: ‘’έλα να κάνουμε βαρβάρα Ασουρέ’’. Μην μας δει ο Γέροντας και δεν κάνει να φάει.
Μπαίναμε στη μικρή κουζίνα και οι τρείς όπου αρχίζαμε το Ασουρέ.
Το συγκεκριμένο γλυκό, είναι κατ ‘εξοχήν σύμβολο, της αλληλεγγύης, της αγάπης, του πλούτου και πάνω από όλα της κοινής ζωής όλων των ανθρώπων της Μεσογείου: Χριστιανών, Ισραηλιτών, Μουσουλμάνων
‘’Ασουρέ’’ ονομάζεται από τα πολύ παλιά χρόνια η τροφή της αγάπης και της ανθρωπότητας. Μοιραζόταν με τους φίλους, τους γείτονες και τους συγγενείς τα περασμένα χρόνια.
Η γεύση του είναι ακαταμάχητη. Το γλυκό φτιάχνεται ανακατεύοντας διάφορα υλικά, κυρίως σπόρους, και διατηρούντε τα υλικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αφομοιώνει το ένα το άλλο.
Η παράδοση του γλυκού είναι δεκάδων αιώνων. Λέγεται πως είναι το πρώτο γλυκό της ανθρωπότητας. Ξεκινάει από την ημέρα που το πλοίο του Νώε, με την οικογένεια και τα ζώα του, σώζονται από την πλημμύρα. Μόλις το πλοίο προσεγγίζει την ακτή, όσα τρόφιμα απέμειναν συλλέγονται για το πρώτο φαγητό. Αυτό είναι το γεύμα που ονομάστηκε Ασουρέ.
Η λέξη Ασουρέ προέρχεται από την αραβική λέξη “Ασάρα” που σημαίνει δέκα, δέκατη.
Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Δυτική Θράκη το γλυκό γίνεται με κοπανισμένο σε γουδί σιτάρι, το οποίο βράζεται και ανακατεύεται με κοπανισμένο, ψημένο σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια και γλυκαίνεται με πετιμέζι, χυμό ροδιών, χουρμάδες, σύκα ή και ζάχαρη. Στους Έλληνες χριστιανούς είναι γνωστό και ως βαρβάρα, από την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, κατά την οποία φτιάχνεται και μοιράζεται συμβολίζοντας την πανσπερμία. Το ίδιο γλυκό κάνουν και οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Θράκης γιορτάζοντας την Ημέρα του Ασουρέ, το οποίο μοιράζουν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους .
Υλικά:
400 γραμμ. σιτάρι
150 γραμμ. Πετιμέζι ή 400 γραμμ. ζάχαρη
150 γραμμ. ξανθή σταφίδα
50 γραμμ. μαύρη σταφίδα
150 γραμμ. ξερά βερίκοκα κομμένα στα τέσσερα
75 γραμμ. καρύδια κομμένα στα τέσσερα
100 γραμμ. σύκα ψιλοκομμένα
100 γραμμ. Φασόλια μέτρια βρασμένα
100 γραμμ. Ρεβίθια βρασμένα
50 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης
50 γραμμ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
50 γραμμ. φουντούκια αποφλοιωμένα
50 γραμμ. κουκουνάρια
1 ποτ. κόκκους ροδιού
ροδόνερο
Μαγείρεμα:
Βράζουμε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα βερίκοκα κομμένα στα τέσσερα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα, για να μην πιάσει ο πάτος της κατσαρόλας. Αφήνουμε να πάρει αρκετές βράσεις, μέχρι να χυλώσει. Ρίχνουμε τα καρύδια, τα φιστίκια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια , τα σύκα, τα φασόλια και τα ρεβίθια. Αφήνουμε να βράσουν για άλλα 5 λεπτά. Αδειάζουμε τον ασουρέ σε βαθύ μπολ. Όταν κρυώσει, γαρνίρουμε με κόκκους ροδιού και πασπαλίζουμε με ροδόνερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου