Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟΠΟΣ ΤΑΦΗΣ/ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ



Πρόσφατα η κυβέρνηση της Αλβανίας συζήτησε με της ΗΠΑ, για την εξουδετέρωση των 1.000 τόνων επικίνδυνων χημικών αποθεμάτων της Συρίας στο έδαφος της Αλβανίας!
Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα επιβεβαίωσε ότι ‘’μας έχουν προσεγγίσει οι ΗΠΑ’’ για να γίνει μέρος της καταστροφής σε αλβανικό έδαφος. ‘’Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση, και η όποια απόφαση θα ληφθεί με διαφάνεια και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Αλβανίας’’ τόνισε ο Μέτα. Στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Αλβανική Βουλή αντιδρώντας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο...
Αντίθετα, οι διάφορες χώρες που είχαν αναφερθεί ως πιθανός τόπος για την εξουδετέρωση του συριακού χημικού οπλοστασίου. Καθώς ανάμεσά τους, εκτός την Αλβανία, ήταν η Γαλλία και το Βέλγιο, όπως ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ. Η Νορβηγία είχε επίσης προσεγγιστεί ‘’διερευνητικά’’, αλλά το Όσλο αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Το Ράδιο, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ανακοίνωσε ότι: Η Δανία θα αποστείλει μεταγωγικό πολεμικό πλοίο και μονάδα ειδικών δυνάμεων για την απομάκρυνση χημικών όπλων από τη Συρία - δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Νικολάι Βάμεν. Η σχετική αίτηση απευθύνθηκε προς τη Δανία από τα Ηνωμένα Έθνη.
ΑΛΛΑ, ‘’Η Δανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα αυτό’’ είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει μια πιο επίσημη και συγκεκριμένη αίτηση, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, ο Υπουργός ανάπτυξης, Κρίστιαν Φρίις Μπαχ, απέκρουσε τις εικασίες σύμφωνα με τις οποίες τα όπλα θα καταστραφούν στη Δανία.
Βέβαια, η Αλβανία έχει μια επιπρόσθετη εμπειρία με διεθνή συνεργασία, για την εξουδετέρωση χημικών όπλων. Διότι πριν από έξι χρόνια, στο έδαφός της ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, η διαδικασία της πλήρους εξάλειψης χημικών όπλων. Με τη βοήθεια της Γερμανίας, της Ελβετίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το 2007 καταστράφηκαν περίπου 16 τόνοι αερίου μουστάρδας και άλλες τοξικές ουσίες, από την εποχή του Ενβέρ Χότζα.
Στο γεγονός ότι τα συριακά χημικά όπλα μπορούν να καταλήξουν στην Αλβανία αναφέρεται και το αμερικανικό Global Security Newswire.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου