Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η δάντιος κόλαση ή, ‘’the hell of Dante’’ ξημερώνει για την Ενωμένη Ευρώπη.


Πηγή εικόνας: http://lukefarookhi.blogspot.com/2009/12/ten-classics-gustave-dore-should-have.html



Ο Δάντης έγραψε τη ‘’Θεία κωμωδία’’ στο χρονικό διάστημα, 1308-1321, οπού στο αυτό έργο του έκανε σαφή αναφορά στην πολιτική κατάσταση της τότε Ιταλίας. Είναι δε ουσιαστικά γεμάτη από τη διαφθορά και τους αλληλοσπαραγμούς ώστε εκφράζοντας έτσι μια πολιτική εικόνα που ήταν διχασμένη ανάμεσα σε δύο μεγάλα κόμματα, τους ‘’Γουέλφους’’ και τους ‘’Γιβελίνους’’, και την ονόμασε ‘’ΚΩΜΩΔΙΑ’’ (αργότερα ο Βοκάκιος πρόσθεσε στο έργο τη λέξη ‘’θεία’’ και έκτοτε λέγετε ‘’ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ’’).
Το πρώτο μέρος του έργου είναι η κόλαση (τα άλλα δύο είναι: Καθαρτήριο, Παράδεισος) Και σήμερα πολλά επίσημα χείλη στην Ευρώπη, σιγοψιθυρίζουν πως αρχίζουμε να βιώνουμε μία ‘’δάντιο κόλαση’’ σε μεγαλύτερη βέβαια έκταση!
Η Ενωμένη Ευρώπη απ’ τη μία μεριά και στην άλλη πλευρά η Γερμανία με τις τράπεζές της…
Οι κρίσιμες ώρες που διέρχεται το οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης, αποτυπώνονται εύγλωττα στην απόφαση των ηγετών της Ένωσης να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, την Παρασκευή 15 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα αναζητηθούν ρεαλιστικές και άμεσες λύσεις για την αποφυγή του ευρω-λουκέτου. Δεν είναι βέβαια τυχαίο το γεγονός, ότι η πεισματική άρνηση της Γερμανίας να υποχωρήσει από τις θέσεις της, και το "παιχνίδι" με τον χρόνο, όπως αποτυπώθηκε στα ομιχλώδη συμπεράσματα του Eurogroup, γκρέμισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και εκτόξευσαν στα ύψη τα spreads τόσο της Ιταλίας όσο και της Ισπανίας…
Κι έρχεται το ερώτημα: εμείς εδώ στην Ελλάδα τι θα γίνουμε;
Μα γι αυτό ο μιλούνε στην Ένωση για την ‘’δάντιο κόλαση’’!
Η ‘’τοπική’’ πολιτική διαφθορά στο μεγαλείο της! Διεφθαρμένοι και αλαζόνες πολιτικοί μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία.
Δυο χρόνια γράφω, φωνάζω, για τα πονηρά σχέδια της Ευρώπης. Ένα περίπου χρόνο πριν έγραψα πως έπρεπε να κάνουμε αναδιάρθρωση για να απαλλαχτούμε από τις ‘’κακότυχες κινήσεις’’ των πολιτικών μας και να ορθοποδήσουμε. Μα οι περισσότεροι κώφευαν και τυφλωνόντουσαν για τη ‘’θέση’’…
Τέρμα πια τα ψέματα, ήρθε η ώρα που ο κάθε μπαμπέσης κι ανθέλληνας πολιτικός να πληρώσει για την χρεωκοπία της χώρας και την δάντιο κόλαση που μας έβαλε με σκοπό το δικό του κέρδος, όποιο κι αν ήταν αυτό!

5 σχόλια:

  1. είναι προφανές πως εδώ και αρκετό καιρό οι έλληνες κάνουν ότι είναι δυνατό για να σωθούν. Έχουν καταπιεστεί στο έπακρο και ξέρουν πως η συνέχεια παραμένει δύσκολη.
    Τώρα είναι ζήτημα της ΕΕ να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κρίση. Αν η Ελλάδα πέσει, θα πέσει και η Ευρώπη. Οπότε αν θέλουν να σώσουν την Ευρώπη, μένει να αναγνωρίσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια των ελλήνων.
    Δεν ξέρω αν πλησιάζουμε την κόλαση, ξέρω πως πλέον εργαζόμαστε για τον παράδεισο.
    Εξαιρετικό κείμενο το σημερινό :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε χαιρετώ κι από εδώ φίλε, συνοδοιπόρε Yannidakis.
    Το ίδιο εξαιρετική και έξυπνη είναι και η δική σου απάντηση, ιδιαίτερα στη τελευταία φράση!
    ‘’ Δεν ξέρω αν πλησιάζουμε την κόλαση, ξέρω πως πλέον εργαζόμαστε για τον παράδεισο.’’
    Ναι καλέ μου φίλε, μεταφορικά και ουσιαστικά για εμάς τους ανθρώπους είναι οι δυσκολίες αλλά και η πνευματική άνοδο… που οδηγεί τον καθένα μας στο προσωπικό του παράδεισο.
    Αγώνας σκληρότερος λοιπόν για να περισώσουμε ότι μπορούμε ‘’έσω-έξω’’ απ’ τα περισσότερα…
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα καλή μου.
    Σου έχω μια ερώτηση, "καυτή πατάτα".
    Σχετίζεται η "δάντιος κόλαση" με αυτό που λένε ότι θα συμβεί το Δεκέμβρη του 2012;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε χαιρετώ φίλε Lykas.
    Η ‘’καυτή πατάτα’’ δεν είναι και τόσο καυτή… Μπορείς εάν βέβαια το θέλεις, να διαβάσεις στο Annyra’s blog και στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: http://annyra.wordpress.com/2009/11/25/%CF%84%CE%BF-2012%E2%80%A6/
    Όπου απ’ τις 5 Νοέμβρη του 2009 υπάρχει η απάντηση/άρθρο μου για το 2012!
    Μπορεί να κάνω και στο εδώ μπλοκ αναδημοσίευση.
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Τετάρτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή