Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ρόσλιν της Σκοτίας και τα ‘’μυστήρια’’...





Δύο μεγάλα σύγχρονα μυστήρια έχουν την έδρα τους στη περιοχή του Ρόσλιν έξω από το Εδιμβούργο.
Ένα παράξενο διάσημο κτίσμα στο Ρόσλιν (μεταγενέστερα ένα ημιτελές παρεκκλήσι) και το υπερσύχρονο ‘’ινστιτούτο Ρόσλιν’’.
1ον). Το διάσημο κτίσμα που θεμελιώθηκε το 1446, βρίσκεται δίπλα στο μικρό χωριό Midlothian στο Ρόσλιν της Σκοτίας και απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα από το Εδιμβούργο, ήταν δε κλειστό για 140 χρόνια την εποχή της Μεταρρύθμισης. Το ιδιόμορφο αυτό κτίσμα του Ρόσλιν υποτίθεται, από διάφορους μύθους, ότι ιδρύθηκε από τον Γουίλιαμ Σεντ Κλερ και ήταν για να κρύψουν εκεί τα έγγραφα που είχε φέρει κατά καιρούς από την Ανατολή/Ιερουσαλήμ ο Ναϊτης Ουγκό ντε Παγιέν(*). Ο σκοπός του Γουίλιαμ Σεντ Κλαιρ –όπως συνεχίζουν οι μύθοι- ήταν να δημιουργήσει ένα αντίγραφο του ναού του Σολόμωντα - λογικά σε μικρότερη κλίμακα - άλλα τόσο εντυπωσιακό που όλοι να καταλαβαίνουν ότι είναι ένας τόπος στον οποίο κρύβεται κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο…
Το κτίσμα στο Ρόσλιν, όπου απ’ τον 18 αιώνα μ.Χ., τα τεκτονικά τάγματα οικειοποιήθηκαν πολλά απ’ τα σύμβολά του, έγινε, σχεδόν, τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες ανθρώπους. Ιδιαίτερα δε όταν εκδόθηκε το μυθιστόρημα ‘’Κώδικας Ντα Βίντσι’’ του Dan Brown και στη συνέχεια έγινε κινηματογραφική ταινία, όπου μόνο το 2005, επισκέφτηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι.
Οι υπεύθυνοι του παρεκκλησιού δεν ξεχνούν πάντως να υπενθυμίζουν ότι οι λόγοι για τους οποίους πολλοί επισκέπτονται τον χώρο, δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα, καθώς αποτελούν μέρος της ‘’λογοτεχνικής φαντασίας’’ του Dan Brown. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι και το αστέρι που υποτίθεται ότι βρίσκεται στο πάτωμα του παρεκκλησιού και το οποίο βρίσκεται μόνο στην φαντασία του αμερικανού συγγραφέα.

2ον ). Πολλά αμφιλεγόμενα λέγονται για το ινστιτούτο Ρόσλιν που ασχολείται συνήθως με τις κλωνοποιήσεις και ανήκει στην ίδια επιχείρηση/οργανισμό με εκείνον που διαχειρίζεται το διάσημο κτίσμα του παρεκκλησιού. Πάντως, φέτος (2011), υπήρξε η 5η Ιουλίου για το αυτό ινστιτούτο, η 15η επέτειος της γέννησης του πρώτου κοινοποιημένου σπονδυλωτού οργανισμού, του θηλυκού προβάτου με το όνομα ’’Ντόλι’’ .
Η Ντόλι κλωνοποιήθηκε μέσω της διαδικασίας μεταφοράς πυρήνα από ζωντανά ενήλικα κύτταρα, από τους Ίαν Γουΐλμουτ, Κιθ Κάμπελ και τους συναδέλφους τους στο ινστιτούτο Ρόσλιν, κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και έζησε για έξη χρόνια. Επόμενη (πάλι από το ινστιτούτο Ρόσλιν) ήταν η κλωνοποίηση πέντε γουρουνιών, μέσω των αντίστοιχων μεθόδων με αυτών που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της Ντόλι, το 2000.

Σημειώσεις:
*). ‘’Ο Ούγκο ντε Παγιέν και οι οκτώ σύντροφοί του έφθασαν στο ναό του Σολομώντα το 1118 μ.Χ., κατά την Α΄ Σταυροφορία. Οι εννέα αυτοί ιππότες έδωσαν όρκους πενίας και πίστης στον Χριστό, συστήνοντας ουσιαστικά το πρώτο ιπποτικό-μοναστικό τάγμα, με την επωνυμία ‘’Φτωχοί ιππότες του Χριστού και του Ναού’’ (Ναΐτες Ιππότες).
Οι ανυπόστατοι θρύλοι λένε, ότι στα θεμέλια του Ναού βρήκαν το θησαυρό του Σολομώντα, ίσως και την ίδια την Κιβωτό της Διαθήκης, το Άγιο Δισκοπότηρο και άλλα πολλά μυστικά.

6 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ. ΟΜΩΣ ΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ "ΑΡΓΟΤΕΡΑ" ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΕΞ ΑΡΧΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε ARKAS σε χαιρετώ.
    Εύκολα μπορεί ο καθένας να κάνει τον συσχετισμό. Όσο κι αν θέλουν οι Τέκτονες να σπρώξουν την ύπαρξη τους στο παρελθόν της ιστορίας. Η πρώτη τεκτονική στοά, και, ‘’εσωτερική’’ συντεχνία με το συνονθύλευμα κάποιων ελληνικών, δρυϊδών, ινδουιστικών, εβραϊκών, αιγυπτιακών και λοιπών ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΩΝ αρχαίων μυστηρίων, δημιουργήθηκε στις αρχές του 17 αιώνα. Από τα δικά τους πάντα στοιχεία. Ας μην αναφερθούμε δε στην, άγνωστη ιστορικώς, αδελφότητα των ροδόσταυρων… Που κανένας δεν γνωρίζει κάποια ιστορικά στοιχεία, παρά μόνο ένα βιβλίο ΑΓΝΩΣΤΟΥ συγγραφέα, δηλώνει την δήθεν ύπαρξή τους…
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι άριστο το θέμα της περιοχής Ρόσλιν. Μπαίνεις φίλη στα βαθιά και τα αναλύεις με τον δικό σου παραστατικό τρόπο. Δεν ξέρω πως μπορώ παραπάνω να βοηθήσω, βέβαια πάντα υποκλίνομαι στις γνώσεις σου!
    Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για μένα είναι αρκετό το οτι έθεσες το θεμα. Από δω και πέρα ο καθε αναγνώστης μπορεί να κανει την προσωπικη του ερευνα...
    ..οπως και συ με την διαυγεια που σε δακρινει και την διαθεση για Γνωση μπορεις να αναζητησεις την Γεωμετρια απο καταβολης κοσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. *)Φίλε ARKAS φυσικά δεν μπορεί να είμαι ‘’πανεπιστήμων’’! Δέχομαι όμως, πως κάθε επιστήμη έχει την διττή αρχή της (φυσική- εσωτερική). Έτσι και η γεωμετρία, στον έσω-έξω κόσμο, έχει την δική της οντότητα που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει κατά την πνευματική/αναζητητική του οντότητα… Δύναμαι να αναζητώ.

    *)Φίλε Lykas σε ευχαριστώ με τη σειρά μου για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή