Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Το 2012….

Όπως είναι ήδη γνωστό, από τον επιστημονικό κλάδο της Αστρονομίας, επίκειται μια συνοδός των εξής πλανητών με την Γη: ΕΡΜΗΣ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΔΙΑΣ, ΚΡΟΝΟΣ, ΗΛΙΟΣ, ΣΕΛΗΝΗ, ΑΡΗΣ, και την συγκεκριμένη ημερομηνία. Ημέρα Σάββατο 22/12/2012, επομένως είναι όντως ένα αληθινό γεγονός….

Μπορούν όμως οι άνθρωποι να φανταστούν εάν υπάρχουν επιπτώσεις αυτής της συνόδου; Όχι βέβαια, οι γνώσεις μας είναι ελλείπεις για να κατανοήσουμε τα μυστηριακά φαινόμενα του σύμπαντος.

Όμως…..

Το τι θα συμβεί…. μας το αναφέρουν οι ( Ολύμπιοι? ) σε μήνυμα τους…..που κάποιος φίλος μου το έστειλε σε iml.

Το μήνυμα:

ΣΤΗΣ /22/12/2012. <<ΟΤΑΝ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ. Ο ΗΛΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ. Η ΓΑΙΑ ΘΑ ΒΙΩΝΕΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΟΛΑΣΗΣ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΣΤΕΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΩΤΙΖΟΥΝ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ . ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΥΤΟ ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ. ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΦΑΝΟ. KATΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΧΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ ΦΩΤΟΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ. TO ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΘΑ ΑΡΑΙΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΕΡΙΩΔΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΛΕΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. ΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΥΠΕΡΦΟΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΠΕΣΟΥΝ ΣΕ ΑΙΘΕΡΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΛΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ. ΘΑ ΟΞΥΝΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΚΟΗ. ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ, ΛΟΓΩ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ΚΑΙ ΑΣΥΛΛΗΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΝΟΕΣ. ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΘΑ ΝΕΚΡΩΣΟΥΝ. ΤΑ ΓΗΙΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΘΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΡΟΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΑΝΑΙΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΒΙΩΝΕΤΕ ΣΕ ΑΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ. ΘΑ ΖΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΦΥΣΙΚΑ ΏΣΠΟΥ ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΝΕΦΗ ΜΕ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΦΛΟΓΕΣ ΦΩΤΙΑΣ. ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΓΑΙΑ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ. ΤΑ ΔΙΑΣΤΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ . Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΣ ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗ ΓΑΙΑ. Η ΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΟΡΑΤΟ ΦΩΣ, ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΗ ΓΗΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΟΡΦΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΕΩΣ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΎΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ. <<ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΤΕΛΗΣ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ ΤΑ ΕΚΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΑΝ ΑΣΤΕΡΙΑ. >

Τώρα για το περίφημο ημερολόγιο των Μάγια και τη Συντέλεια του 2012.

Οι προφητείες για το τέλος του κόσμου, δεν έχουν μόνο μια πηγή. Μια από τις πιο δημοφιλείς προφητείες είναι αυτή που αναφέρεται στο Ημερολόγιο των Μάγια, η οποία επικεντρώνεται στο “βεβαρυμμένο” από παρόμοιες προφητείες 2012.

Για τους περισσότερους ειδικούς επιστήμονες, οι «προφητείες» των Μάγια για το Τέλος του Κόσμου είναι σκέτη μυθολογία. Το περίφημο ημερολόγιο των Μάγια, στο οποίο βασίζεται όλη η σχετική “καταστροφολογία”, ναι μεν μετράει τον χρόνο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2012, αλλά δεν σταματάει εκεί. Οι Μάγια είχαν κυκλική αντίληψη του χρόνου και το ημερολόγιό τους δεν θα μπορούσε παρά να είναι κι αυτό κυκλικό. Όσο για τη Συντέλεια του Κόσμου το 2012, για όλα φταίει ο Χοσέ Αργκέλες, ο αμερικανός ιστορικός τέχνης που το 1987 δημοσιοποίησε πρώτος τις καταστροφολογικές θεωρίες του για τις «προφητείες των Μάγια». ‘Εκτοτε ακολούθησαν δεκάδες άλλοι κι αν σήμερα πληκτρολογήσει κανείς τις λέξεις Maya και Doomsday στο Google, το πρώτο αποτέλεσμα που θα δει είναι η ιστοσελίδα με τίτλο Πώς να επιβιώσετε το 2012.

Θεωρείται αστρονομικά το ακριβέστερο ημερολόγιο που δημιουργήθηκε ποτέ, από οποιονδήποτε γνωστό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας. Βασίζεται σε τρείς κύκλους: Έναν κεντρικό κύκλο 365 ημερών, έναν «ιερό» κύκλο 260 ημερών κι έναν Μεγάλο Κύκλο 5.125 ετών.

The Haab (365 days) was the Maya solar calendar.
The Tzolk’in (260 days) calendar combines twenty day names with the thirteen numbers of the trecena cycle to produce 260 unique days.

Στο Πανεπιστήμιο Cornell, η Ann Martin, ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας «Curious? Ask an Astronomer» («Περίεργοι; Ρωτήστε έναν αστρονόμο»), αναφέρει ότι ο κόσμος φοβάται.

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι λαμβάνουμε e-mails από μαθητές, που δηλώνουν ότι είναι πολύ μικροί για να πεθάνουν,» αναφέρει χαρακτηριστικά η Martin. «Μία μητέρα δύο παιδιών έγραφε πως φοβάται ότι δεν θα ζήσει για να δει τα παιδιά της να μεγαλώνουν.»

Ο Chile Pixtun, που κατάγεται από τη Γουατεμάλα, υποστηρίζει πως οι θεωρίες για τη μέρα της κρίσης έχουν διαδοθεί από τη Δύση και δεν είναι σε καμία περίπτωση ιδέα των Μάγια.

Εκείνη την ημερομηνία τερματίζει πράγματι μία σημαντική χρονική περίοδο για τους Μάγια, αλλά οι φανατικοί του θέματος έχουν βρει μια σειρά από αστρονομικές συγκυρίες που δήθεν συμπίπτουν με το 2012, μεταξύ των οποίων και ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά κάθε 25.800 χρόνια.

Οι περισσότεροι, όμως, αρχαιολόγοι, αστρονόμοι και Μάγια υποστηρίζουν πως το μόνο πράγμα που ενδεχομένως θα χτυπήσει τη Γη είναι μία βροχή μετεωριτών από φιλοσοφίες της Νέας Εποχής, και διαδικτυακές φήμες περί Ημέρας Κρίσης!!!

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται σαν ένα ακόμα από τα άπειρα σενάρια περί Ημέρας Κρίσης. Το συγκεκριμένο σενάριο, όμως, φαίνεται πως έχει μία αρχαιολογική βάση, και το Μνημείο Έξι.

Η συγκεκριμένη πέτρινη πλάκα, που βρέθηκε ανάμεσα σε ερείπια στο δυτικό Μεξικό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός αυτοκινητοδρόμου τη δεκαετία του 1960, σήμερα έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς. Το συγκεκριμένο σημείο έχει ασφαλτοστρωθεί και τμήματα της πλάκας έχουν κλαπεί.

Η πλάκα αυτή είναι μοναδική γιατί στα τμήματα που έχουν απομείνει αναγράφεται η αντίστοιχη ημερομηνία 2012. Η επιγραφή περιγράφει κάτι που υποτίθεται ότι θα συμβεί το 2012, ενώ αναφέρεται και ο Bolon Yokte, ο μυστηριώδης θεός των Μάγια του πολέμου και της δημιουργίας. Παρόλα αυτά, η διάβρωση και μια ρωγμή κάνουν την πλάκα δυσανάγνωστη.

Ο αρχαιολόγος Guillermo Bernal, από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, πιθανολογεί πως τα τελευταία διαβρωμένα σκαλίσματα αναγράφουν «Θα κατέλθει εκ των ουρανών.»

Ίσως να είναι τρομακτικό αλλά ο Bernal υποστηρίζει πως υπάρχουν και άλλες επιγραφές σε τοποθεσίες των Μάγια, που αναγράφουν ημερομηνίες πολύ μετά το 2012 -συμπεριλαμβανομένης και μίας, που με δυσκολία διακρίνεται το έτος 4772.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Μάγια, που βρίσκονται στη χτυπημένη από την ξηρασία χερσόνησο του Γιουκατάν, έχουν πιο σημαντικά πράγματα για να ανησυχούν από το 2012.

«Εάν πήγαινα σε κάποια κοινότητα των Μάγια και ρωτούσα τους ανθρώπους τι πρόκειται να συμβεί το 2012, δεν νομίζω να είχαν την παραμικρή ιδέα,» υποστήριξε ο αρχαιολόγος Jose Huchim. «Θα έρθει το τέλος του κόσμου; Κανείς δεν θα το πίστευε. Τη σήμερον ημέρα, έχουμε πραγματικές ανησυχίες, όπως για παράδειγμα τη βροχή.»

Ο πολιτισμός των Μάγια, που έφτασε στο απόγειό του από το 300 π.Χ. μέχρι το 900 π.Χ., είχε ένα ταλέντο στην αστρονομία. Το ημερολόγιό τους ξεκινά από το 3.114 π.Χ., διαχωρίζοντας το χρόνο σε περιόδους 394 ετών, γνωστές και ως Μπακτούν. Το δεκατρία ήταν ένας σημαντικός, ιερός αριθμός για τους Μάγια και το 13ο Μπακτούν τελειώνει στις 21 Δεκεμβρίου 2012.

«Είναι μία ξεχωριστή επέτειος της δημιουργίας,» υποστηρίζει ο David Stuart, ειδικός στις επιγραφές των Μάγια, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν. «Οι Μάγια ποτέ δεν υποστήριξαν ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου, ποτέ δεν είπαν ότι θα συμβεί απαραίτητα κάτι άσχημο. Το μόνο που έκαναν ήταν να καταγράψουν αυτή τη μελλοντική επέτειο στο Μνημείο Έξι.»

Ο Bernal υποστηρίζει πως αυτή η αποκάλυψη είναι μία «πολύ Δυτική, Χριστιανική» ιδέα, που αποδόθηκε στους Μάγια, ίσως επειδή «εξαντλήθηκαν» οι δυτικοί μύθοι. Εάν ήταν όλα μυθολογία, ίσως να ήταν υποτιμημένη.

Κάποιοι, όμως, υποστηρίζουν ότι οι Μάγια γνώριζαν άλλο ένα μυστικό: ο άξονας της Γης ταλαντεύεται, αλλάζοντας ελαφρά την ευθυγράμμιση των αστεριών κάθε χρόνο. Κάθε 25.800 χρόνια, ο ήλιος ευθυγραμμίζεται με το κέντρο του Γαλαξία μας στο χειμερινό ηλιοστάσιο, το χαμηλότερο σημείο του ήλιου στον ορίζοντα. Η ευθυγράμμιση αυτή θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, και ο ήλιος θα φαίνεται ότι ανατέλλει από το φωτεινό κέντρο του γαλαξία. Άλλη μία τρομακτική σύμπτωση;

«Σε όσους πιστεύουν σε όλες αυτές τις συμπτώσεις, έχω να πω μόνο ένα πράγμα, και τι έγινε;» δηλώνει ο Phil Plait, αστρονόμος και ιδιοκτήτης του blog «Bad Astronomy». Ο ίδιος υποστηρίζει πως η ευθυγράμμιση δεν συμπίπτει ακριβώς το 2012 και πως τα μακρινά αστέρια δεν ασκούν καμία δύναμη που να μπορεί να βλάψει τη Γη.

«Είναι πραγματικά φοβεροί. Ψάχνουν να βρουν οτιδήποτε αστρονομικό για να το συνδυάσουν με το 2012,» υποστηρίζει ο Plait.

Ο συγγραφέας John Major Jenkins, όμως, ισχυρίζεται πως η εικοσαετής μελέτη του για τα ερείπια των Μάγια δείχνουν πως οι Μάγια γνώριζαν για την ευθυγράμμιση και μάλιστα έδιναν μεγάλη σημασία σε αυτή.

«Εάν θέλουμε να τιμήσουμε και να σεβαστούμε τον τρόπο σκέψης των Μάγια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, τότε θα πρέπει να πούμε πως οι Μάγια έβλεπαν το 2012, όπως κάθε ολοκλήρωση ενός κύκλου, ως μία χρονική στιγμή μεταμόρφωσης και ανανέωσης,» υποστηρίζει ο Jenkins.

Όταν το Διαδίκτυο άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές τη δεκαετία του ’90, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και η κρίσιμη αυτή ημερομηνία, με αποτέλεσμα κάποιοι να αρχίσουν να ανησυχούν για τις καταστροφές του 2012, που οι Μάγια δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.

Ο συγγραφέας Lawrence Joseph αναφέρει πως μία κορύφωση των εκρηκτικών καταιγίδων στην επιφάνεια του ήλιου θα μπορούσε να εξουδετερώσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Βορείου Αμερικής για χρόνια, προκαλώντας τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και τελικά την κατάρρευση ενός πολιτισμού. Οι ηλιακές κορυφώσεις συμβαίνουν περίπου κάθε 11 χρόνια, αλλά ο Joseph υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κορύφωση του 2012 θα είναι ολέθρια για τη Γη.

Την ώρα που ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων ασφαλείας του ηλεκτροδοτικού δικτύου, ο Joseph συμβουλεύει τους αναγνώστες να μην χρησιμοποιούν το 2012 ως δικαιολογία για να μην ακολουθούν έναν υγιεινό και υπεύθυνο τρόπο ζωής και να μην σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Μία εκπομπή του History Channel με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το Παρελθόν: Ημέρα Κρίσης 2012: το τέλος των Ημερών» αναφέρει πως μία γαλαξιακή ευθυγράμμιση ή μαγνητικές διαταραχές θα μπορούσαν κατά κάποιο τρόπο να προκαλέσουν μία «μετακίνηση των πόλων».

«Ολόκληρος ο μανδύας της Γης θα μπορούσε να μετακινηθεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, ίσως και ώρες, αλλάζοντας τη θέση του βόρειου και του νότιου πόλου και προκαλώντας καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη,» δηλώνει ο αφηγητής. «Σεισμοί θα έπλητταν όλες τις ηπείρους, πελώρια τσουνάμι θα αφάνιζαν τις παραθαλάσσιες πόλεις. Θα ήταν η έσχατη καταστροφή του πλανήτη.»

Η ιδέα αυτή προέρχεται από τον 19ο αιώνα, και πιο συγκεκριμένα από τον Γάλλο Charles Etienne Brasseur de Bourbourg, έναν αρχαιολόγο που μετέπειτα έγινε ιερέας, και ο οποίος κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά τη μελέτη που διεξήγαγε σε αρχαία κείμενα τον Μάγια και των Αζτέκων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι πόλοι μπορεί να μετατοπιστούν κατά ένα βαθμό κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια, χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι που να δείχνει ότι η μετατόπιση αυτή θα ξεκινήσει το 2012.

Αν και για πολύ καιρό θεωρούνταν αναξιόπιστος, ο Brasseur de Bourbourg αποδεικνύει ένα πράγμα: οι Δυτικοί προσπαθούσαν για πάνω από έναν αιώνα να αποδώσουν τα σενάρια περί τέλους του κόσμου στους Μάγια. Και επειδή οι αρχαίες παραδόσεις γοητεύουν, οι υποστηρικτές σπανίως εξετάζουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

«Κανείς απ’ όσους γράφει όλα αυτά σήμερα δεν φαίνεται να θυμάται ότι την τελευταία φορά που λέγανε πως ήρθε το τέλος του κόσμου, δεν συνέβη απολύτως τίποτα,» υποστηρίζει ο Martin. «Φαίνεται πως η μνήμη τους είναι επιλεκτική.»


Πηγές άρθρου:

http://mathdl.maa.org/mathDL/1/?pa=content&sa=viewDocument&nodeId=1459

www.getflashy.com/stuff/cal_round.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Maya_calendar

http://www.teoria.com/jra/maya/haab.html

http://hosted.ap.org/dynamic/files/specials/today-in-history/index.html?SITE=AP&SECTION=HOME

http://news.pathfinder.gr/periscopio/2012-end-of-the-world.html

http://curious.astro.cornell.edu/

2 σχόλια:

  1. Εισαι απιθανη.
    Σευχαριστω. Τελειο και αυτο το αρθρο σου!!!
    Τρομερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πρόκειται να γίνει ΤΙΠΟΤΑ... αν δεν το επιτρέψει ο Θεός.

    ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ κάποιος εάν πιστεύει ότι μπορεί η σύνοδος των πλανητών μπορεί να επηρεάσει ή και να ορίσει την ζωή του.

    Το ημερολόγιο των Μάγιας κάποτε έπρεπε να σταματήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή