Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ανδρέας Παπανδρέου, ο Μεγάλος εκλιπών!


Πηγή εικόνας:http://iteanews.blogspot.com/2011/02/blog-post_7052.html


Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια από το θάνατο του Έλληνα πολιτικού Ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου.
Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο, όταν ο πατέρας του (ο Γέρος της Δημοκρατίας) Γεώργιος Παπανδρέου, υπηρετούσε εκεί σαν Νομάρχης και πέθανε, σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια, στις 23 Ιουνίου του 1996 στην Αθήνα.
Στον Ανδρέα, χρωστά η Ελλάδα την εθνική συμφιλίωση και την κατάργηση των κοινωνικών φρονημάτων. Την κατάργηση πλείστων μεταξικών και μετεμφυλιακών νόμων, όπως την κατάργηση της προίκας, τον νόμο περί τεντιμποϊσμού και πολλούς άλλους που μέχρι τότε βασάνιζαν με ένα τεράστιο χάσμα διχασμού την ελληνική κοινωνία. Επί της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, έγιναν ακόμη οι ριζικές τομές στο Αστικό Δίκαιο και ιδιαίτερα δε, στο Οικογενειακό Δίκαιο, όπου έδωσε την ώθηση στη καταπιεσμένη ανθρώπινη υπόσταση να εκφράσει δημοκρατικά τα περισσότερα δικαιώματά της.
Το τρίπτυχο του κόμματος που ηγήθηκε ήταν ‘’Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση’’ του οποίου και η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη εκεί συμπυκνώνεται.
Ο Ανδρέας υπήρξε αδιαφιλονίκητα ο σημαντικότερος έλληνας πρωθυπουργός από το ‘74 και στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχει πλέον καταγραφεί, η ηγετική συμβολή του στον εκδημοκρατισμό της χώρας.
Τα λόγια, ξέρω ότι είναι περιττά κι ο Ανδρέας λείπει από το τιμόνι της χώρας τούτες τις τραγικές στιγμές…

1 σχόλιο:

  1. το σύμβολο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ναι.
    Όμως ούτε ο Αντρέας δε θα μπορούσε να τα βάλει σήμερα με τις τρέχουσες απαιτήσεις. Το ζήτημα δεν είναι πλέον πολιτικό, μα καθαρά τεχνοκρατικό :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή