Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Επανεμφανίσει του Δάγκειου αιμορραγικού πυρετού στην Ευρώπη.




Πηγές εικόνων:http://www.sos-arsenic.net/english/environment/dengu.html, http://nghphoto.com/images/dengue-hemorrhagic-fever-dhf.html, http://healthlinetips.blogspot.com/2010/07/dengue-useful-info-update.html.


Μια ασθένεια που έπληξε και την Ελλάδα την δεύτερη δεκαετία του 20 αιώνα και άφησε πολλά θύματα. Σύμφωνα λοιπόν με την υπηρεσία προστασίας υγείας της Αγγλίας (H.P.A.), έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα που παρατηρούνται στην Αγγλία, το 2009 είχαν 166 κρούσματα ενώ το 2010 έφθασαν τους 406 προσβεβλημένους ασθενείς, δίχως να δίδονται παράταιρο στοιχεία για τυχόν θανάτους.
Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη και συνήθως μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού της οικογένειας Aedes, aegypti με την κοινή ονομασία ‘’κουνούπια τίγρης’’. Εμφανίζεται μετά από 5-6 ημέρες με υψηλό πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις, μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε αιμορραγίες και εκχυμώσεις είναι δε μία αρρώστια που εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, πολύ πιθανόν να αποβεί μοιραία για τον ασθενή.
Το ιογενής νόσημα ετούτο είναι κοινό στις τροπικές χώρες, εμφανίζεται τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές και θεωρείτε δεύτερο (με πρώτο νόσημα την ελονοσία), που μεταδίδετε απ’ τα κουνούπια και δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία όπως δήλωσε ο Δρ. Τζέιν Τζόουν του H.P.A., καθώς και μεταδίδετε όλο το χρόνο.
Τα κουνούπια Aedes που μεταφέρουν τον Δάγκειο πυρετό είναι εκείνα που δραστηριοποιούνται την ημέρα ενώ εκείνα που μεταφέρουν την ελονοσία εμφανίζονται τη νύχτα.
Στις αρχές του 2009 υπήρξε μια σοβαρή έξαρση στη Βραζιλία και στις τροπικές χώρες της Ν. Αμερικής με πολλά θύματα, αλλά ευτυχώς περιορίστηκε εκεί. Όμως σήμερα, είναι υπαρκτή η απειλή για την γηραιά Ευρώπη απ’ τον δάγκειο πυρετό. Γι αυτό κι η υπηρεσία προστασία της υγείας στην Αγγλία εξέδωσε ανακοίνωση για όσους ταξιδέψουν σε τροπικές χώρες. Η ανησυχία όμως επικρατεί στους επιστημονικούς κύκλους της Ευρώπης, διότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα ‘’κουνούπια τίγρης’’ μαζί με την μετακίνηση του πληθυσμού, έχουν έρθει στην Ευρώπη;

1 σχόλιο:

  1. δεν ξέρω που βασίζεται κανείς για να πιθανολογήσει πως κινδυνεύει η Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προσέχουμε για να έχουμε :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή