Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ένας Δωριέας ποιητής, ο Αντώνης Ξάνθης.

Αμφικτύωνος 33 στο Θησείο, βρίσκεται ένας εκθεσιακός χώρος μέσα σ’ ένα Αθηναϊκό σπίτι του περασμένου αιώνα. Εκεί απ’ τις 9 του Μάη μέχρι και τις 9 Ιούνη του 2011, με ώρες επίσκεψης 7μ.μ. -11μ.μ.. Ο ζωγράφος Χρήστος Γκριτζάπης, μαθητής των Δημήτρη Μυταρά - Δημοσθένη Κοκκινίδη, και μαθητής στο ψηφιδωτό του Γιάννη Κολέφα. Παρουσιάζει τη νέα του δουλεία ‘’Ορνιθομάντης. 25 ποίηματα του Αντώνη Ξάνθη εμπνέουν τον ζωγράφο Χρήστο Γκριτζάπη’’, ζωγραφική με τρίχρωμο μολύβι που είναι εμπνευσμένα απ’ τα ποιήματα του Μεγαρίτη ποιητή Αντώνη Ξάνθη.
Η έκθεση άνοιξε τις πόρτες της τη Δευτέρα και το κοινό που στη κυριολεξία κατέκλισε τις αίθουσες, ήταν ενθουσιασμένο με το εξαίρετο αποτέλεσμα της συνδημιουργίας των δυο τους.
Ο ζωγράφος Χρήστος Γκριτζάπης απ’ το 1983, που τελείωσε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, έχει κάνει τόσα σπουδαία πράγματα κι έχει αναγνωρισθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Αντίθετα, ο ‘’δικός μας’’ δωρικός ποιητής, ο Αντώνης Ξάνθης, ο συντοπίτης μας, είναι εκείνος που του ωφείλει –κατά τη γνώμη μου- να γράψει κάποια/κάποιος για το ‘’αθόρυβο’’ ποιητικό του έργο.
Ο Αντώνης Ξάνθης, καθώς στη γλώσσα της ποίησής του κουβαλά μνήμες ενός τόπου με προϊστορία και όχι μόνο, ευτύχισε να δει τα ποιήματά του να μελοποιούνται απ’ το μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κουλουριώτη. Και τούτο τον καιρό να γίνονται υπέροχες ζωγραφικές εικόνες απ’ τον καταξιωμένο ζωγράφο Χρήστο Γκριτζάπη. Ο Αντώνης είναι τόσο ανθρώπινος και συνεσταλμένος, που δεν ξέρω πραγματικά, εάν αντιλαμβάνεται ότι το τάλαντο της προσφοράς του στη τέχνη και στο λόγο, θέτει πολύ γερά θεμέλια για ένα λαμπρό μέλλον.
Τις δύο ποιητικές του συλλογές θα τις βρείτε στη έκθεση της Αμφικτύωνος 33 καθώς κι ένα βιβλίο-οδηγό της έκθεσης, που τούτο θα το πάρετε δωρεάν, για να ξεναγηθείτε στο χώρο καθώς τα ποιήματα και οι ζωγραφιές είναι οντότητες και σαφέστατα γνωρίζουν περισσότερα από τον ποιητή, τον ζωγράφο, κάτι σαν παράλληλα σύμπαντα που μας οδηγούν σε προσωπικές ανατάσεις.
Συγχαρητήρια και στους δυο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου