Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μία Μεγάλη Πέμπτη σένα ταπεινό σπίτι στο Πακιστάν.




Ζώντας σε μια Χριστιανική ορθόδοξη χώρα (Ελλάδα), θεωρούσα την Μ. Εβδομάδα σαν αυτονόητο θρησκευτικό γεγονός που κάθε χρόνο γιορτάζοταν την εποχή της άνοιξης. Γνώριζα τα τυπικά, τη νηστεία της Σαρακοστής την εκδήλωση του Θείου δράματος όλη τη Μ. Εβδομάδα και την Ανάσταση που σύσσωμη η χώρα ζούσε και εκδήλωνε με τον οβελία…

Πριν περίπου δώδεκα χρόνια, τούτες τις ίδιες ημέρες, ταξίδευα σε Μουσουλμανικές χώρες. Δεν περίμενα φυσικά να γιορτάσω μία μεγαλοπρεπή Ανάσταση στο Μουσουλμανικό κόσμο, όμως πίστευα, πως οι εκεί ελάχιστοι πλέον χριστιανοί θα έχουν το ελεύθερο να τιμήσουν την μεγαλύτερη γιορτή της πίστης τους. Πόσο λανθασμένη ήταν η σκέψη μου…..

Και την Μ. Πέμπτη βρέθηκα καλεσμένη σε ένα Πακιστανικό χριστιανικό σπίτι.
Καθόμασταν όλοι στο πάτωμα και τρώγαμε τσαπάτι μ' ένα είδος ριζένιου χυλού… Ξαφνικά και με φόβο έκλεισαν τα δυο παράθυρα, την πόρτα. Κάλυψαν με ρούχα και τις παραμικρές χαραμάδες…Ο νοικοκύρης του σπιτιού σήκωσε μια πλάκα από το πάτωμα, έβγαλε μία κασέτα τυλιγμένη με νάιλον σακούλες και τέσσερα μισοτελειωμένα κεριά…. Έβαλε την κασέτα σε κάποιο παλιό μαγνητόφωνο, ίσα-ίσα που ακουγόταν, άναψε τα κεριά…. Κι ω Θεέ μου!
Σιγά-σιγά γινόμουν μάρτυρας στο πιο συγκλονιστικό θρησκευτικό γεγονός της μέχρι τώρα ζωής μου….Με μυσταγωγική τάξη όλοι ψιθύριζαν τον βυζαντινό θρήνο απ’ τα Άγια Πάθη και τα μάτια τους ήταν ουράνια και υγρά…Δεν ξέρω εάν καταλάβαιναν τα ελληνικά λόγια που πρόφερε η Λιβανέζα χριστιανή τραγουδίστρια -Fairuz- ή τα αραβικά….
Δεν ξέρω εάν πάταγα στη γη ή εάν βρισκόμουν την εποχή των πρώτων μεγάλων διωγμών στην αρχή της χριστιανοσύνης…
Εκείνο που ξέρω όμως είναι, ότι η πίστη μου αντρειώθηκε και γνώρισα μια εξαίρετη καλλιτέχνιδα που μεταφέρει με τη φωνή της το χριστιανικό μήνυμα στους σκλαβωμένους ακόμα ομόθρησκους μου!!!




Πηγή κειμένου: Από το δεύτερο μπλοκ που διαχειρίζομαι.
http://annyra.wordpress.com/2009/04/10/fayruz-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b1%ce%bd/

2 σχόλια:

  1. Μια ανάγνωση που προκαλεί ρίγη .......

    Καλή Ανάσταση ! ! ! ! Καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Ανάσταση, φωτεινότητα κι ανάταση πνεύματος γλυκιά μου φίλη ThaliaK1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή