Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Γιατί να φταίνε οι άλλοι;


Πηγή εικόνας:http://www.josephrowntree.co.uk/stape/



Κυριακή ξημερώματα κι εγώ να σκέπτομαι όλα εκείνα τα γιατί που μειώνουν την αξιοπρέπεια, τον πολιτισμό και την οικονομική δυναμική του Έλληνα πολίτη.
Γιατί να μην θέλουμε να συμβαδίζουμε με τους νόμους, γιατί με τούτη την εφιαλτική πια επιπολαιότητά μας να βλάπτουμε τη χώρα, το παρόν και το μέλλον μας;
Γιατί να μην απαιτούμε αποδείξεις με τις αγορές μας, γιατί να μην σταματήσουμε το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους, γιατί να κάνουμε τα “στραβά μάτια” και να ποτίζονται τα ανήλικα με αλκοόλ; Γιατί να αφήνουμε τα αυτοκίνητα επάνω στα πεζοδρόμια, γιατί να πετάμε τα σκουπίδια απ’ τα μπαλκόνια, απ’ τα αυτοκίνητα, γιατί να μην μαζεύουμε τις ακαθαρσίες των ζώων μας απ’ τους δημόσιους χώρους, γιατί να μην βαδίζουμε στους ηθικούς πρωτίστως, κανόνες της κοινωνίας; Γιατί, γιατί, γιατί;
Και φυσικά, δεν τολμώ να αναφερθώ σε τόσα άλλα σημαντικά γιατί, όπως είναι η άρνησή μας για τις ανακυκλώσεις, το σταμάτημα με τα “φακελάκια” σε διάφορους παράγοντες που είναι υποχρεωμένοι να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στο κρατικό μηχανισμό, τη προστασία του περιβάλλοντος κ.τ.λ..
Δεν γίνεται να φταίνε για όλα, η οικονομική κρίση, οι αλλοδαποί και οι πολιτικοί, πάντα οι άλλοι δηλαδή, όταν εμείς αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στο σύνολο του πολιτισμού, και της οικονομίας της Ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί να αναζητούμε αλλού τους αίτιους, όταν εμείς διακατεχόμαστε απ’ τη “φιλοσοφία” του ωχαδερφισμού στη καθημερινότητά μας και πρώτοι εμείς να δίδουμε τα λαθεμένα παραδείγματα στους άλλους, μαυλίζοντας έτσι τις όποιες αντιστάσεις, σε ευτυχώς κάποιες υγιείς ακόμη συνειδήσεις.
Το αναμασημένο, χιλιάδες φορές, αρχαίο μας κάλος για τη Δημοκρατία, τις τέχνες, το πολιτισμό τείνει να γίνει “παραμυθάκι” μπροστά στη σημερινή ηθική κατηφόρα που έχουμε πάρει σα λαός.
Φταίω, φταις, φταίνε… Μάλιστα, όλοι μαζί φταίμε που δεν μας “πιρουνιάζει” η συνείδηση τού ό,τι πράττοντας επιπόλαια με τους κανόνες της κοινωνίας, βλάπτω άμεσα τον εαυτό μου, τον εαυτό σου, τους εαυτούς τους!

3 σχόλια:

  1. είναι δεδομένο πως οι πολιτικοί οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα στον λαό που εμπιστεύτηκε τις τύχες της χώρας σε αυτούς, όμως δεν προκύπτει ο λαός από τους πολιτικούς (και τη συμπεριφορά αυτών). Οι πολιτικοί προκύπτουν από τον λαό.
    Είμαι ο πρώτος που τα βάζει με τον κόσμο για την συνείδηση πυο δεν υπάρχει, για τον ωχαδερφισμό και το "δε βαριέσαι". Είναι επιτέλους ώρα να σκεφτούμε το κοινό καλό, το μέλλον αυτής της χώρας, όλοι μαζί συνεργαζόμενοι και όχι ο καθένας για τον εαυτό του :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nτροπή και αγανάκτηση... να βλέπω άδειους τους κάδους απορριμμάτων και γεμάτους με σκουπίδια δρόμους......και όταν έκανα ευγενικά παρατήρηση σε κάποιον γείτονα ,απάντησε:Αυτό σε ενόχλησε κυρά μου;......
    Η οικονομική κρίση δημιούργησε τέτοιες συμπεριφορές;;;;;.....
    Μια καλή Εβδομάδα να έχεις κοπέλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Κυριακή σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή