Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

«Σ.ΠΑ.ΜΕ.» Μια πρόταση ενάντια στην ανεργία μα και πολύ χρήσιμη στο καιρό της κρίσης!Είναι μια παρέα νέων ανθρώπων απ’ τη Θεσσαλονίκη, που έφτιαξε το δικό της πρατήριο τροφίμων όπου πουλά προϊόντα απευθείας απ’ τους συνεταιρισμούς και μεμονωμένους παραγωγούς δίχως τους μεσάζοντες. Έτσι, ο καταναλωτής της πόλης έχει στο τραπέζι του φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα. Η παρέα ονομάζετε Σ.ΠΑ.ΜΕ. και έχει το χώρο της στη Θεσσαλονίκη, οδός Μελενίκου 29, και απαντά στο τηλ. 2315115029.
Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να εκτιμήσετε και να τιμήσετε τούτη την προσπάθεια, εφ’ όσων εσείς θα βγείτε κερδισμένοι, αγοράζοντας φθηνά πιστοποιημένα ελληνικά και ποιοτικά τρόφιμα!
Για εμάς, που η Θεσσαλονίκη είναι μακριά, δεν έχουμε παρά να επισκεφτούμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του πρατηρίου για να δούμε τις τιμές και τον τρόπο λειτουργίας του Σ.ΠΑ.ΜΕ., όπου θα μπορούμε να πάρουμε ιδέες ενάντια στην ανεργία… Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι: http://spame.tumblr.com/

Δείτε τι είναι και τι ακριβώς κάνει η Σ.ΠΑ.ΜΕ.

«Η Συνεταιριστική ΠΑράκαμψη ΜΕσαζόντων (Σ.ΠΑ.ΜΕ.) είναι μια προσπάθεια προώθησης της ιδέας και της πρακτικής του συνεταιρίζεσθαι μέσα από τη δημιουργία χώρων διάθεσης (συνεργατικών πρατηρίων) αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων, που η προμήθεια και η διάθεσή τους θα γίνεται παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, χωρίς τα ίδια τα πρατήρια να βγάζουν κάποιο κέρδος. Οι τιμές των αγαθών θα έχουν μία ελάχιστη προσαύξηση προκειμένου να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα των χώρων, στοχεύοντας να είναι δίκαιες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους χρήστες των προϊόντων. Η οργάνωση της εργασίας στα πρατήρια θα γίνεται στη βάση της συλλογικότητας, μοιράζοντας τον εργάσιμο χρόνο μεταξύ μας και καθορίζοντας βάρδιες ανάλογα με το χρόνο που μπορεί και θέλει να προσφέρει ο καθένας και η καθεμιά. Τα προς διακίνηση προϊόντα θα προέρχονται κυρίως από συνεταιρισμούς, αλλά και από μεμονωμένους παραγωγούς, ανάλογα με συγκεκριμένα κάθε φορά κριτήρια. Θέλουμε να στηρίξουμε ανθρώπους που μοχθούν και δημιουργούν αγαθά που ικανοποιούν βασικές και πραγματικές ανάγκες, αλλά και να παλέψουμε για το χτίσιμο νέων συνεταιρισμών.
Στις συνελεύσεις μας θα αποφασίζουμε ποια προϊόντα θα διαθέτουμε, με στόχο αυτά να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λογική ενός αλληλέγγυου εμπορίου. Εμπνεόμαστε από το παράδειγμα του «Συνεταιρισμού για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο εμπόριο: Ο Σπόρος», ο οποίος στηρίζει προϊόντα που παράγονται από πολιτικά κινήματα, όπως αυτό των Ζαπατίστας. Σκοπεύουμε επίσης να ενισχύσουμε εγχώριους παραγωγικούς συνεταιρισμούς (όσους έχουν απομεινει και λειτουργούν σαν τέτοιοι και όχι σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις). Όσον αφορά στους μεμονωμένους παραγωγούς, επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην οργάνωσή τους σε νέους συνεταιρισμούς. Τα επιδιωκόμενα χαρακτηριστικά αυτών των συνεταιρισμών είναι σε γενικές γραμμές: τα παραγόμενα προϊόντα να ανταποκρίνονται σε πραγματικές και όχι τεχνητές ανάγκες, οι μέθοδοι παραγωγής να είναι συμβατές προς το περιβάλλον, ο ουσιαστικός κοινωνικός έλεγχος και η διαρκής εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των μελών τους. Πιστεύουμε ότι αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν σε μια κλίμακα στα μέτρα των ανθρώπων και όχι στην τερατώδη βιομηχανική κλίμακα, έτσι ώστε όλα τα στάδια (από την παραγωγή μέχρι και τη διάθεση των προϊόντων) να ελέγχονται πραγματικά από το σύνολο των μελών τους.
Η κίνηση μας θα ζητήσει να φέρει σε επαφή παραγωγούς και χρήστες των προϊόντων και να καλλιεργήσει σχέσεις ουσιαστικής συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους. Θα συζητάμε από κοινού και θα προτείνουμε λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, χωρίς να αναλωνόμαστε σε αδιέξοδες θεωρητικές αναλύσεις. Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία ενός αστικού-προμηθευτικού συνεταιρισμού λαι του πρώτου μας πρατηρίου. Όλα τα ζητήματα του συνεταιρισμού και του πρατηρίου καθορίζονται και ελέγχονται από τις τακτικές μας συνελεύσεις.
Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Όμως αξίζει τον κόπο να τον περπατήσουμε.»

http://spame.tumblr.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου