Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Να λοιπόν, μια αλήθεια που θα μας πονέσει…




Πόσα πολιτικά παιχνίδια, που ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ, δόθηκαν στις πλάτες μας, ώστε εμείς, να βρισκόμαστε για ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δέσμιοι του νδτ, της τρόικας;
Γιατί οι “πολιτικοί” μας να είναι κοντόφθαλμοι, όπου δεν μπόρεσαν να αντιληφτούν ότι είδε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες,(με το πάρα πολύ ελληνικό επίθετο);
Κι αν είδαν, γιατί άφησαν να γίνουμε πειραματόζωα της Ευρώπης;
Η Πορτογαλία λοιπόν, την Τετάρτη (12/1/2011),άντλησε 1,249 δισ. ευρώ εν μέσω αυξημένης ζήτησης και αρκετά ενός ικανοποιητικού επιτοκίου…
Ενώ με κόστος χαμηλότερο του αναμενόμενου διέθεσε η Ισπανία στη σημερινή (Πέμπτη) δημοπρασία τα 5ετή ομόλογα συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ, καθώς στις αγορές αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η Ε.Ε. θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Το ποσό των 3 δις. ευρώ, το οποίο ζητούσε η Ισπανία, υπερκαλύφθηκε κατά 2,1 φορές, υποδηλώνοντας την ύπαρξη ισχυρής ζήτησης...
Αν τώρα ρωτήσει κάποιος: Ποια χώρα θυσιάστηκε για μπορέσει η Ευρώπη να σταθεί στα σμπαραλιασμένα οικονομικά πόδια της;
Η απάντηση είναι απλή και σε όλους γνωστή!
Μα φυσικά η Ελλάδα…
Σύμφωνα λοιπόν με τον νομπελίστα οικονομολόγο και καθηγητή στο LSE, Χριστόφορο Πισσαρίδη, η κατάρρευση της Ισπανίας θα αποτελούσε «πολύ σοβαρό πρόβλημα και ενδεχομένως θα οδηγούσε στο τέλος του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος.»
Σε συνέδριο στο Πεκίνο, ανέφερε ο ίδιος, ότι «εάν η Ισπανία κατάρρεε όπως κατέρρευσε η Ελλάδα, δεν νομίζω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους πόρους για να τη σώσει»…
Ο έχων ώτα….
Ας κλείσει κάποιος….επιτέλους τη πόρτα της οικονομικής φυλακής μας.

2 σχόλια:

  1. το κειμενο ειναι καλο και οι προβληματισμοι που θετει, ευλογοι.
    Ομως δεν μπορω να το υποστηριξω οταν ειμαι υπερ της παρεμβασης του νομισματικου ταμειου.
    Ξερεις εχω αυτο το πιστευω πως εφοσον εμεις δεν καταφεραμε να βαλουμε ταξη, θα βαλουν αλλοι σε εμας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό βράδυ να έχεις φίλε, συνοδοιπόρε yannidaki.
    Τώρα, τι να σου γράψω;
    Όντως ατυχήσαμε από πολιτικής άποψης τα τελευταία χρόνια… Νομίζω, πως μας τελείωσαν οι ηγέτες…
    Μπλέξαμε με τοσοδούτσικους, άρπαγες και αδαής (βέβαια όχι όλοι), μα και αυτοί που τους συγκαλύπτουν; Μήπως δεν είναι και τόσο καθαροί; Λέω τώρα….
    Ναι, μόνο από αυτή την άποψη μας άξιζε η ασφυκτική μέγγενη των ξένων “νοικοκυραίων” που μας οδηγεί με ακρίβεια στην οικονομική παραλυσία. Π.χ. Μηδέν ανάπτυξη, απολύσεις, ανεργία και, και, και…
    Ατυχήσαμε λοιπόν από πολιτικούς νοικοκυραίους!!!
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή