Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Γιατί άραγε να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ για την επανάσταση του 1821;



Η "αναγέννηση" της ελληνικής εθνότητας και η τοποθέτησή της ως ενιαίο κράτος (Ελλάδα), έγινε σαφώς με την επανάσταση του 1821. Όμως για να υπάρξει ένα αντικειμενικό ντοκιμαντέρ-σίριαλ, θα πρέπει να αναζητήσει τις αιτίες της επανάστασης αλλά και τους ιστορικούς λόγους που οδήγησαν στο αυτό αποτέλεσμα. Π.χ. Επιβάλλεται να γίνει αναφορά σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις του Μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου Αδαμάντιου Κοραή (1748-1833), όπου εκεί προτάσσει εκτενή προλεγόμενα, τους γνωστούς «αυτοσχέδιους στοχασμούς». Είναι κείμενα που εμβαθύνουν στα προβλήματα των τότε σύγχρονών του ελλήνων και τα οποία βοήθησαν στη διαμόρφωση των φρονημάτων της γενιάς των επαναστατημένων του 1821.
Ακόμη να μην παραβλεφθεί ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου(1757-1798), καθώς είχε συστήσει την «Μεγάλη Πατριωτική Εταιρεία» που θεωρείται ο πρόδρομος της «Φιλικής Εταιρείας». Μάλιστα ήταν ο πρώτος που είχε καταφέρει να πείσει τους έλληνες ιδιαίτερα της Αυστρίας (ένας από τούτους, ο Στρατής Αργέντης δώρισε όλη την περιουσία του), ώστε και είχε συγκεντρώσει μεγάλο μέρος από υλικά και αγαθά για να βοηθήσει την προετοιμασία του αγώνα.

Άραγε να είναι τυχαίο…(?) που ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Τουρκία ανεβαίνουν στα τηλεοπτικά δρώμενα των δύο τούτων χωρών, ντοκιμαντέρ-σίριαλ με το ίδιο περίπου θέμα;
Το συγκρότημα Αλαφούζου, που φαίνεται σαν ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού που θα ανεβάσει το ντοκιμαντέρ για το «1821», νομίζω πως θα έχει μεριμνήσει μάλλον, στο να μην δούμε τα έκτροπα που έγιναν στη γείτονα χώρα με την πρώτη εκπομπή του ντοκιμαντέρ-σίριαλ «Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς».
Με το να αποδοθούν στη σείρα «1821» μόνο οι ιστορικές αλήθειες της σύγχρονης ιστορίας μας.
Το ντοκιμαντέρ «1821», όπως σημειώνουν οι δημιουργοί του: «φιλοδοξεί να ερευνήσει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας». Ενώ ο κ. Θάνος Βερέμης, καθηγητής Ιστορίας και ιστορικός σύμβουλος της σειράς, επισήμανε: «Μέσω της τηλεόρασης η Ιστορία παύει να είναι μια αφηρημένη επιστήμη»… Όντως και ξεφεύγει της “αφηρημένης έννοιας” η επιστήμη της ιστορίας με την οπτική κάλυψη… Φτάνει βεβαία, να παραμείνει στην αντικειμενικότητα των ιστορικών στοιχείων κι όχι (χάριν τηλεθέασης), να ΜΗΝ γίνει η ανάβαση απ’ το αφηρημένο στο συγκεκριμένο με την σωστή δομή της προόδου του ιστορικού αντικειμένου, καθώς μόνο τούτη θα πρέπει να επιβάλλεται.
Και τώρα ας έρθουμε στην ουσία. Τι θα εξυπηρετήσει «η από-δόμηση πολλών στερεοτύπων» όπως λέγουν οι συντελεστές, ποιους και γιατί; Στη σειρά έχουν κληθεί να μιλήσουν και τούρκοι ιστορικοί καθώς θα γίνουν αναφορές στις εμφύλιες διαμάχες στο στρατόπεδο των Ελλήνων και ο “ανατολίτικος” τρόπος ζωής τους!!!
Ποιούς λοιπόν στόχους έχουν βάλει, και ποιους σκοπούς καλούνται να εξυπηρετήσουν με τη σειρά αυτή του ντοκιμαντέρ «1821»;

3 σχόλια:

  1. οχι μονο ντικυμαντερ, αλλα και ταινια θα ηθελα να δω με το θεμα αυτο.
    Ξενοι φτιαχνουν υπερπαραγωγες με θεμα την ελληνικη ιστορια. Εμεις θα μπορουσαμε να κανουμε εστω παραγωγες ντοκυμαντερ :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε χαιρετώ φίλε, συνοδοιπόρε Yannidaki.
    Και ποιος θα αρνούταν ένα ντοκιμαντέρ, δίχως “αλατοπίπερο” για την σύγχρονη ιστορία μας;
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H τηλεόραση δεν θα πάψει ποτέ να είναι αφηρημένη επιστήμη.Ετσί τουλάχιστον νομίζω εγώ.Το σίγουρο είναι πως δημιουργεί "αφηρημένους πολίτες", ελέγξιμους και πειθήνιους". Μάλιστα να βγει ένας "ειδικός" και πει πως "Ο Κολοκωτρώνης ήταν Ζάπλουτος", ο κόσμος θα τον πιστέψει γιατί πολύ απλά ο κόσμος πιστεύει στους ειδικούς, στις αυθεντίες.

    Ας θυμηθούμε και την διαφήμιση με τις "αυθεντίες" που προσπαθούσε να πείσει τις νοικοκυρές:

    "29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν skip.Aυτοί ξέρουν!!!"

    Τώρα γιατί γύρισαν τη σειρά αυτή στη συκγεκριμένη χρονικη στιγμή, και γιατί με αυτό το θέμα δεν είμαι σίγουρος πως μπορώ να δώσω απάντηση, πάντως με τόσα που βλέπω κάτι "προπαγανδιστικό" ετοιμάζεται που θα παραποιήσει την ιστορία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή