Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

«Κατεστραμμένη»... η αγορά εργασίας στη Δύση.





Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι της Ped, δηλώνουν: ότι «χάνονται» καθημερινός θέσεις εργασίας.
Οι σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στις διεθνείς αγορές έχουν αναπόφευκτες συνέπειες στην οικονομία, τους θεσμούς, τις αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνία στο σύνολό της. Η δίνη της οικονομική κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η Δύση θα επιτείνει φαινόμενα ανεργίας, στέρησης, φτώχειας, κοινωνικής ανομίας. Η ελπίδα και η προοπτική για σύντομη έξοδο από την κρίση φαίνεται να περιορίζεται, ενώ ενισχύεται η ανισότητα και η ανεργία.
Το μέλλον προδιαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο, ιδιαίτερα δε μετά και την απαισιόδοξη πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Απασχόλησης ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα βρεθούν στον δρόμο έως και 70 εκατ. εργαζόμενοι λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Μεγαθήρια από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, την πληροφορική, τη φαρμακοβιομηχανία, τις κατασκευές, την αυτοκινητοβιομηχανία κ.λπ. έβαλαν «τσεκούρι» στο έμψυχο δυναμικό τους με τις μαζικότερες απολύσεις να ανακοινώνονται από τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια βαρέων οχημάτων και εξοπλισμού στον κόσμο Caterpillar (20.000), τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer μετά την εξαγορά της ανταγωνίστριας Wyeth (19.000) και την εταιρεία αεροναυπηγικής Boeing (10.000).
Το κλίμα στην αγορά εργασίας έχει βαρύνει αφόρητα ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των Αμερικανών που έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα επίδομα ανεργίας εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1967 (στα 4,78 εκατ. άτομα).
Οικονομικοί αναλυτές της Δύσης χτυπούν καμπανάκι, λέγοντας ότι «η κρίση δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή», και ότι μέχρι το 2013 θα υπάρξουν απρόβλεπτες στρατιές ανέργων. Και προσθέτουν ότι σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται χάσμα στους κόλπους των επιχειρήσεων. «Το χάσμα ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες της αγοράς εργασίας μεγαλώνει και η κρίση περικλείει η ίδια τον κίνδυνο διεύρυνσης των ανισοτήτων», λένε.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί το 2010 στο 0.3%. Η πτώση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών αλληλοεπιδράσεων μεταξύ κεφαλαιαγορών και πραγματικής οικονομίας, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες σημαντικό ρόλο παίζει και η πτώση της ζήτησης από το εξωτερικό και η πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Με στροφή από τη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία, προσήλωση στους κλάδους αναπτυξιακής αιχμής και προσδιορισμό της ισορροπίας ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης του φαινομένου της κομματικοκρατίας που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες υστέρησης της οικονομίας. Κοινό σημείο αναφοράς των εκθέσεων αποτέλεσε τέλος η παραδοχή ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης απαραίτητος είναι ο συντονισμός των αναδιαρθρωτικών πολιτικών σε διεθνές επίπεδο και η προσαρμογή του συστήματος για την αποφυγή αλλά και καλύτερη αντιμετώπιση νέων εργασιακών κρίσεων στο μέλλον.
Ο δείκτης της ανεργίας στους νέους της Ευρώπης έφθασε στο 26,4% τον περασμένο Ιούνη, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο του 2010.
Στην Ελλάδα εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ανεργία, με τις 4 στις 10 νέες γυναίκες να είναι χωρίς δουλειά και το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 10,3% (διπλάσιο απ΄ ότι των ανδρών). Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι προβλέψεις για μεγάλη άνοδο τους επόμενους μήνες: το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το ποσοστό φέτος θα φθάσει σε ύψος- ρεκόρ 20,5%, το οποίο μεταφράζεται σε 1.000.000 ανέργους. Ήδη στον ΟΑΕΔ καταγράφηκε τον περασμένο μήνα ο αριθμός- ρεκόρ των 767.000 εγγεγραμμένων ανέργων, όταν ο ίδιος ο Οργανισμός κατέγραψε απώλεια 163.403 θέσεων και συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας κατά 86.171 τον πρώτο χρόνο της οικονομικής κρίσης (Ιανουάριος- Δεκέμβριος 2009). Ο αριθμός των εγγεγραμμένων- «κατά δήλωσή τους»- ανέργων στον ΟΑΕΔ, μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 και Δεκεμβρίου 2009 αυξήθηκε κατά 200.000 (στους 762.000 από 562.000). Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), στο 10,3% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το τέταρτο τρίμηνο του 2009 από 9,3% το τρίτο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2008 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 7,9%.

3 σχόλια:

  1. τα νουμερα ειναι τραγικα. Απο την αλλη αναμενομενα..
    Τα πρωτα μηνυματα αναστροφης του κλιματος ερχονται απο τις δυτικες χωρες οπου η αναπτυξη αρχιζει και παλι να κινειται ανοδικα. η οικονομια στις ΗΠΑ βελτιωνεται κι αυτο σημαινει την ολοκληρωση της οικονομικης κρισης που ξεκινησε απο κει.
    Η κυβερνηση εχει υποσχεθει αναπτυξη. Ξενα κεφαλαια ερχονται και ταμεια στηριξης των μικρων επιχειρησεων αρχιζουν να κανουν την εμφανιση τους στην ελληνικη αγορα.
    Ειναι δεδομενο πως τα πραγματα βελτιωνονται. Αλλωστε κανεναν δεν συμφερει η απολυτη εξαθλιωση στην οποια οδευαμε μεχρι περσι.
    Τα μηνυματα ειναι θετικα. Η αναδυση εχει ξεκινησει και το μυστικο ειναι φυσικα πως τπτ δε θα ειναι ξανα το ιδιο. Οποιος προσαρμοστει πιο γρηγορα θα εχει και συγκριτικα πλεονεκτηματα.

    Κατι ακομα.. καθημερινοι προβληματισμοι, ε; Ωραιος τιτλος :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. K.Aννα ,α) η καρδιά του προβλήματος δεν είναι στην διακίνηση του χρήματος,αλλά στην συγκέντρωση και φησαυροποίησή του.(πολιτική οικονομία).β)το επίπεδο πολιτισμού εξαρτάται απο το μέγεθος του διαθέσημου χρόνου για πνευματικές δραστηριότητες(πολιτική φιλοσοφία)γ)πολιτική αρετή είναι η φροντίδα του πολιτικού δια την κάληψη των αναγκών των μελών της πόλης και την ευτυχία τους. Αναλύοντας και τα τρία ,απαιτήται,α)πλαφόν πλουτισμού β)μείωση ωρών εργασίαςγ)αύξηση της αξίας της εργατικής δύναμης.ΕΔΩ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!!!ΠΩΣ ΘΑΦΥΓΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. a)βεβαίως η γής παράγει πλούτο και ευγενεί μέταλα όμως α)στις μητροπόλεις η οικονομια έχει αυτονομηθεί της παραγωγής, για να επιβιώσουν όμως απαιτείται το προτσές παραγωγής να ολοκληρώμεται στην περιφέρεια όπου ισχύει, το ότι η υπεραξία δημιουργείται κατά την παραγτωγή.
    Στο εμπόριο εξακολουθεί να ισχύει ο Τζέημς Στιουαρ. Οι οικονομία είναι παγκόσμια, μια αναταραχεί σε κάποιο μέρος της γής επιρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο!! που σημαίνει εύρεση νέων τομέων ενέργειας!!α) Τέτοιοι τομείς έχουν βρεθεί και μπορούν να χρησημοποιηθούν ακινδύνος, δεν δίνουν όμως χρήμα γιαυτό και δεν υπάρχει επιχειρησιακή δραστηριότητα.ΕΔΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ!!! ΠΩΣ; μίζες για τασ κόμματα δεν θα υπάχουν, μόνο στις πολήσεις δημοσίων επιχειρήσεων υπάρχει φαϊ.
    Για μιά ακ΄'ομα φορά καταλήγουμε στην αλλαγή του πολιτε΄θματος με βάση των αλλαγών στην παραγωγή και των κοινωνικών παραγωμένων αναγκών.Σταματώ εδώ!! Όπως βλέπεις δεν είμαι μεμψίμερος πολίτης ούτε αυτά που λέρω σχετίοζοντε με κοματικές προπαγάνδες, θα μπορούσα να σου φέρω πολλά παραδείγματα παρακμής σε όσους στηρίζουν την οικονομία τους σε χώρες όπως η Κίνα ή της Αφρικανικήε εξίσωσης.(προτάσεις Ματ για ανόρθωση της Γερμανικής οικονομίας, πρίν τον β! παγκ. πόλεμο) ΤΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή