Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Κλειστά επαγγέλματα, ή, ελεύθερα.




Χρόνια τώρα μας “ταλαιπωρούν” οι ομάδες των κλειστών επαγγελμάτων… Σε μια χώρα που θέλει να είναι στην Ε.Ε. και να λέγετε δημοκρατική!
Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι και άλλοι επαγγελματίες που συντηρούν ολιγοπωλιακές αγορές, έχουν τους δικούς τους “άγραφους” οικονομικούς κώδικες . Καθώς έτσι επιβαρύνουν τους καταναλωτές με δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον το χρόνο για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Ακόμη, 4 δις ευρώ (ίσως παραπάνω), κοστίζουν ετησίως τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα μας. Ώστε, τούτο, να αναλογεί σε επιβάρυνση 1000 ευρώ το χρόνο, για κάθε ελληνικό νοικοκυριό (από μελέτη του ΚΕΠΕ). Και πίσω βέβαια, απ’ τη «βιτρίνα» να υπάρχει ένας «μαύρος» χορός εκατομμυρίων, όπου δεν καταγράφετε σε καμία φορολογική ενημέρωση…
Λογικά, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα υπάρξει μια σημαντική οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών σε αυτούς τους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς που διαβιούμε.
Ήδη έχει αργήσει δυστυχώς για την χώρα, η εφαρμογή προγράμματος του διοικητικού εκσυγχρονισμού για τα κλειστά επαγγέλματα που η Κομισιόν είχε ζητήσει με οδηγίες (ως τα τέλη του 2009), απ’ την Ελλάδα…
Ξέρω, γνωρίζω… Ότι είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση (άγνωστο παραμένει εάν το υλοποιούσε), τούτη, όμως η σημερινή, το προσπάθησε… Μα “κάμφθηκε” κάτω απ’ τον εκβιαστικό πόλεμο, κάποιων συντεχνιών που για να διαφυλάξουν το προσωπικό τους οικονομικό συμφέρον απέργησαν “νεκρώνοντας” την Ελλάδα.
Στη Βρετανία η διαδικασία απελευθέρωσης έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια για τα κλειστά επαγγέλματα (102 ειδικότητες συνολικά) όπου τα ελεύθερα σημερινά ανταγωνιστικά επίπεδα τους ωφέλησαν όλους. Τα εισοδήματα δε, φέρεται να είναι τόσο ικανοποιητικά ώστε ήδη 60 συμβολαιογράφοι απ’ το Λονδίνο, την τελευταία πενταετία, έχουν επιλέξει να μην ασκούν παράλληλα και το επάγγελμα του δικηγόρου.
Έτσι και για εμάς, όταν απελευθερωθούν πολλά απ’ τα κλειστά επαγγέλματα ίσως να μην χρειάζονται οι μεγάλες περικοπές εισοδημάτων ή επιδομάτων αλλά τούτη η μεταρρύθμιση, που πρέπει να συντελεστεί, θα βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και να σταλεί ένα ακόμη μήνυμα στις Βρυξέλλες για άμεση προώθηση των αλλαγών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου