Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η συσσώρευση των αχρήστων.


Πόσες ντουλάπες πια;
Κάποτε το ερμάριο, στο ελληνικό σπίτι, ήταν στην κουζίνα κι άντε μια ντουλάπα, με τον καθρέπτη, στη κρεβατοκάμαρα…
Πριν χρόνια, μπαίνοντας σ’ ένα μεσοαστικό ελληνικό σπίτι, ως επί το πλείστον, θα το έβλεπες παστρικό και με τα λιγοστά αλλά απαραίτητα νοικοκυριά του … Σήμερα, πολλές φορές, δεν μπορείς να βρεις κάτι που ψάχνεις. Γιατί απλά δεν θυμάσαι σε πια ντουλάπα ή, σε ποιο ντουλάπι, είτε συρτάρι το έχεις βάλει!
Γέμισε το σπίτι με υλικά “αγαθά” που τις περισσότερες φορές… είναι άχρηστα πράγματα.
Δυο ή, τρεις τηλεοράσεις, σταθερό τηλέφωνο και τέσσερα – πέντε κινητά, δυο ηχωσυστήματα, δυο υπολογιστές κ.τ.λ., κ.τ.λ.
Καταναλώνουμε πάνω απ’ τις καθημερινές ανάγκες μας. Και το δυστύχημα είναι, ότι όλα αυτά που αποθηκεύουμε, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας, μεταφράζονται σε αδρανή χρήμα!
Πιθανών να μην έχουμε την δυνατότητα, που θα φιλτράρουμε τον βομβαρδισμό της διαφήμισης. Καθώς για κάποιο οικιακό προϊόν που πλασάρει, μας δείχνει εικόνες από ανύπαρκτα σπίτια (φτιαγμένα σε κάποιο στούντιο, για τις ανάγκες μόνο του διαφημιζόμενου προϊόντος).
Αφήστε πια τα είδη ένδυσης - υπόδησης. Αυτά κι αν απαιτούν χώρους!
Μια φορά το χρόνο, κι όταν βέβαια το μπορώ, ξεσκαρτάρω τις ντουλάπες. Μα και πάλι, μαμώτο μου, γεμάτες είναι με το πρόσχημα τις κοινωνικής εργασίας που κατέχουμε…
Πεταμένα χρήματα, διότι απλά δεν μας δίδαξε κανένας, πώς να κουμαντάρουμε τη ζωή, το χρήμα και το χώρο μας. Όχι, δεν θέλω να γράψω, για το κόμπλεξ νεοπλουτισμού… Δύο δεκάρες παραπάνω που ήρθαν στα χέρια μας, φυσικά και δεν μας ενέταξαν στη τάξη των πλουσίων!
Αλλού είναι το πρόβλημα… Προσωπικά πιστεύω ότι: Μας έχουν αφήσει στο “μακάριο ύπνο” του καταναλωτισμού. Φανταστείτε πως καταργήσαμε και το νερό της βρύσης, διότι το εμφιαλωμένο, λέμε τώρα, είναι πιο υγειές.
Κάθε τι νέο που βλέπει η ματιά μας, το αγοράζει το μυαλό μας, άσχετα εάν το αντέχει το πορτοφόλι μας.
Μην με κατηγορείς που γράφω για τον υπερκαταναλωτισμό μας, μην συγχέεις τις σημερινές καταστάσεις της οικονομικής ανέχειας… Διότι εάν είσαι ειλικρινής… Πάλι κάποιο άχρηστο έχεις προγραμματίσει για να αγοράσεις!!!

1 σχόλιο:

  1. Πάντα με κούραζαν ......τα παραφορτωμένα σπίτια.
    Με τα χρόνια έγινε και το δικό μου ένα από τα ίδια.Προσπαθώ να το απαλλάξω από τα άχρηστα και και δεν ξέρω πώς (ή μάλλον ξέρω!!!!!)ξαναγεμίζει και πάλι.
    Την Καλημέρα Αννα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή