*)Το χωρίο της Ηλείας Μάτεσι κτίστηκε στην θέση που βρίσκεται σήμερα τον Μεσαίωνα. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος "Μάτεσι".
Η πρώτη εκδοχή που πηγάζει από την παράδοση, θέλει το όνομα να προέρχεται από την βυζαντινή οικογένεια Μάθεση….
*)Το επώνυμο Mathessi (μεταφρασμένο από τα αγγλικά στο Ελληνικό επίθετο Μάθεση), Matheson αναφέρετε πως έχει περισσότερες από μία αγγλοποιήσεις της σκωτσέζικης γαελικής (κέλτικης) προέλευσής του. Ο ιστορικός Jeremy Black αποδίδει το γαελικό επίθετο MacMathan του 13ου αιω. να μεταφράζετε ως Mathessi κάποιες φορές σε κάποιες χώρες και σε κάποιες άλλες σαν Matheson και ως Mathisi, Mathess και λοιπά. (Το επίθετο MacMathan στα κέλτικα σημαίνει γιος της αρκούδας)…
*) Για πρώτη φορά στην Ελληνική ιστορία, βρίσκουμε την οικογένεια Μάθεση, περί το 1500 μ.Χ. στη Βενετία. Η Σταματούλα Σ. Ζαπαντή αναφέρει σε τούτη την χρονολογία διάφορα μέλη της οικογένειας Μάθεση, στη ΔΙΑΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ της που φέρει τον τίτλο: ‘’ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 1500-1571 Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ’’ καθώς η ίδια έκανε μεγάλη και επίπονη έρευνα στα αρχεία της Βενετίας, της Κεφαλονιάς, στα βιβλία του Κωνσταντίνου Ν. Σάθα του 1869 και άλλα έγγραφα. Όπου και το σύνολο των ερευνών της σε ΔΙΑΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ, υποβλήθηκε στο ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1999.
*)Στη σελίδα 45 στη διδακτορική διατριβή της γράφει: ‘’…Οι Βενετοί εμπιστεύτηκαν την άμυνα του Φρουρίου σε Ιταλούς κι Έλληνες της Βενετίας μισθοφόρους…. Για την άμυνα όλου του νησιού (εννοεί την Κεφαλονιά) εφάρμοσαν τη δοκιμασμένη και σε άλλες περιοχές του νησιωτικού κράτους της Βενετίας πρακτική, δηλαδή την εγκατάσταση στο νησί έφιππων μισθοφόρων (stradioti)…’’
Επάνω σκίτσο Βενετού μισθοφώρου στρατιώτη από τον Κων. Σάθα 1869
*) ….Συνεχίζει στις σελίδες 51, 52. ‘’Το ίδιο χρονικό διάστημα βρισκόταν στη Βενετία και ο Λάζαρος Μάθεσης, ο οποίος παρουσίασε στο Collegio τα ονόματα των 20 στρατιωτών του, κατά την απαίτηση του Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή τους στην άμυνα της Μεθώνης. Ο προορισμός και αυτών ήταν η εγκατάσταση στην Κεφαλονιά. Τα ονόματά τους είναι:
Bezi Zorzi - Μπέΐζης Τζιορτζης,
Bua Jani - Μποΰας Γιάννης,
Cabassi Gigni - Καμπάσης Γκίνης,
Cabassi Nicola - Καμπάσης Νικόλας,
Manasi Costa - Μάνεσης Κώστας,
Massi Colla - Μάζης Κόλας,
Mattessi Joni - Μάθεσης Τζάνης,
Mattissi Dima - Μάθεσης Δήμας,
Mattissi Gigni - Μάθεσης Γκίνης,
Mattissi Nicola - Μάθεσης Νικόλας,
Mattissi Nicola - Μάθεσης Νικόλας,
Musachi Zorzi - Μουζάκης Τζαιρτζης,
Gigni Nichifora - Νικηφόρος Γκίνης,
Plessa Domenego - Πλέσας Δομένεγος,
Plessa Georgio – Πλέσσας Γιώργος,
Plessa Martin - Πλέσας Μαρτίνος,
Plessa Petro - Πλέσας Πέτρος,
Vergi Jani - Βέργης Γιάννης,
*)Έως και πριν τη πρόσφατη συγχώνευση κάποιων Δήμων στη περιοχή της Χαλκιδικής υπήρξε κοινότητα/θέση που λεγόταν ‘’Καλύβα Μάθεση’’ και δεν γνώριζαν το γιατί ονομαζόταν έτσι ο τόπος, απλώς υπέθεταν πως κάποιος Μάθεσης στα παλιά χρόνια είχε εκεί την καλύβα του….
*)Σε σπάραγμα των ΓΑΚ, τεκμηριώνεται η παρουσία της οικογένεια Μάθεση στο νησί της Σαλαμίνας από τα μέσα του 17ου μΧ. αιω. Μας είναι βέβαια άγνωστο από ποιον οικογενειακό κλάδο stradioti των Μάθεση της Κεφαλονιάς είτε της Βενετίας, είναι ο Ξ. C. Μάθεσης που βρέθηκε, το 1648, ως αγοραστής γης στην Σαλαμίνα. Εκείνο που πρέπει να αναφέρουμ βεβαιωμένο είναι πως όλοι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας, με το επίθετο Μάθεση προέρχονται σαν οικογενειακοί κλάδοι από τον Κόλλια (Νικόλαο) Μάθεση που στην οικογένεια Μάθεση θεωρείτε ο πρώτος οικιστής της Κούλουρης, της σημερινής πρωτεύουσας του νησιού.
Στο σπάραγμα αναφέροντε τα εξής:
*) Στο φιλτα…(φίλτατο) Ξ. C. Μάθεση το Βο τομής ‘’κελουρ’’ (Κούλουρις) …..(σχισμένο) Ακτσές 77 ….(σχισμένο)
Ο Οικουμενικός Παρθένιος Β’ μαζί με άλλες υπογραφές, ονόματα δυσανάγνωστα αχμη’, ‘’1648’’ και μισοσβησμένη βούλα.
Η επάνω φωτογραφία από τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ο εκλογικός κατάλογος 1843 που αναφέρει μέλη της Οικογένειας Μάθεση
*)Στους πρώτους Εθνικούς εκλογικούς καταλόγους του 1843, της Μεγαρίδας και για το νησί της Σαλαμίνας, βρίσκουμε μέλη της οικογένειας Μάθεσης με τα μικρά τους ονόματα, το επάγγελμα τους αλλά και το πόσο χρονών ήταν όταν εκτέλεσαν το εκλογικό τους καθήκον.
Αύξων αριθ. 203, εκλογικού καταλόγου, Αργυρός Μάθεσης ετών 50 κτηματίας.
Αύξων αριθ. 200, εκλογικού καταλόγου, Νικόλαος Μάθεσης ετών 48 κτηματίας.
Αύξων αριθ. 202, εκλογικού καταλόγου, Δαμιανός Μάθεσης ετών 38 κτηματίας.
Αύξων αριθ. 201, εκλογικού καταλόγου, Ανάργυρος Μάθεσης ετών 31 κτηματίας.
Αύξων αριθ. 243. εκλογικού καταλόγου, Ιωάννης Μάθεσης ετών 45 κτηματίας.
Και έπεται συνέχεια….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου