Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΜΑΘΕΣΗ μέρος 11ον ‘’Ανάργυρος (Αναγνώστης) Γιωργάκη Μάθεσης 1790- ; Κούλουρη ’’

Έχω αναφέρει σε περασμένο χρόνο τον Ανάργυρο Γεωργίου Μάθεση, τον γιό δηλαδή του Γιωργάκη καθώς ο Γιωργάκης ήταν ο ανακαινιστή του ιστορικού Ναού του Αγίου Δημητρίου στη πόλη της Σαλαμίνας. Στην οικογένεια τώρα, από ‘’παλιά’’, συζητιόταν πως τα δυο αγόρια από τα πέντε του Γιωργάκη Σ. Μάθεση. ο πρώτος ο Ανάργυρος (Αναγνώστης) αλλά κι ο αδελφός του Νικολός (Κολοβός) έπαιζαν έγχορδα παραδοσιακά όργανα κάτι σαν μπουζούκια, όμως εκείνα είχαν μακρύ χέρι. Όταν δεν πολέμαγαν για την ελευθερία της Ελλάδας έπαιζαν σε πανηγύρια και σε διάφορα άλλα γλέντια. Τούτα ανάφερε συχνά μια αδελφή του πατέρα μου, (Κωνσταντίνου Α. Μάθεση) η θεία Μαρίκα Μάθεση –Κυριακού γεννηθείς το 1903. Η θεία Μαρίκα στα παιδικά και εφηβικά της χρόνια περνούσε πολύ χρόνο στην οικογένεια Μάθεση της Κούλουρης. Εδώ είναι σίγουρο ότι δεν γνωρίζουμε ονόματα οργανοπέχτων ταμπουράδων είτε μπουζουξήδων. Υπάρχει μόνο ένα διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για έναν μπουζουξή, όπως και η επισήμανση του Δημήτρη Καμπούρογλου πως στην Αθήνα υπήρχαν ‘’καλλιφωνότατοι μπουζουκτσήδες’’. Γνωρίζουμε βέβαια πως ο στρατηγός Μακρυγιάννης έπαιζε μπουζούκι κι ότι ο Κουλουριώτης Αναγνώστης Μάθεσης, καπετάνιος στην εποχή του Όθωνα, έπαιζε κι αυτός ένα είδος οργάνου που έμοιαζε με ταμπουρομπούζουκο. 
Επίσης και οι: Γιώργος Μουσταίρας Νίκος Μάθεσης κάνουν αναφορά στον Αναγνώστη Μάθεση: "Αναγνώστης Μάθεσης (περ.1790-____) Σαλαμίνα Αγωνιστής του '21 έπαιζε ταμπουρά."....
Στην επάνω φωτογραφία ζωγραφικός πίνακας με το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στον Πειραιά το 1827. Ο πίνακας είναι έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη. Χρόνος δημιουργίας 1855. Λεπτομέρεια από τον πίνακα, όπου φαίνεται ένα παλικάρι - οργανοπαίχτης με μπαγλαμά (με βάσει τις αναλογίες "τζουρομπαγλαμάς" θα λέγαμε σήμερα τότε ήταν λίγο ποιο χύμα οι ονομασίες και τα όργανα). 
Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. 
Λεπτομέρειες πίνακα: "Ο Καραϊσκάκης πάνω στο λόφο (με Έλληνες και φιλέλληνες αξιωματούχους) δείχνει με το χέρι τις εχθρικές θέσεις κάτω από την Ακρόπολη. Δίπλα του είναι ο Μακρυγιάννης, ενώ ο Καρλ φον Χάιντεκ κοιτάζει με διόπτρα την Ακρόπολη (πήρε μέρος στην εκστρατεία, αλλά δεν πρόσφερε τίποτα). Οι πολεμιστές κάτω είναι σε διάφορες "ομάδες". Στα ερείπια του τείχους ακουμπάει ένας πολεμιστής αφηγούμενος με επιδεικτικές χειρονομίες τα γεγονότα σε έναν άλλο ηλικιωμένο που κάθεται. Γύρω από αυτούς βλέπουμε, άλλοι κουβεντιάζουν, άλλοι πίνουν τα τσιμπούκια τους και ακούν τον οργανοπαίκτη.

Πηγές:

Νίκος Μάθεσης, Γιώργος Μουσταϊρας...... 

https://rebetcafe.blogspot.com/2011/12/ https://slpress.gr/politismos/o-kosmos-toy-mpoyzoykioy-prin-ginei-moda/ https://mpouzoukimpouzouksides.blogspot.com/2017/03/protoi-bouzouksides-palia-mpouzoukia.html#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου