Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Mary Elizabeth Clark


Η τρανς καθολική Μοναχή ΜαρίΤο να ακολουθήσεις και να γράψεις με αναδρομική πορεία προς το παρελθόν, για τα διεμφυλικά άτομα, είναι μια πολύ δύσκολη εργασία γιατί η εμφάνισή τους στην παγκόσμια ιστορία είναι φυσικά μακραίωνη, αλλά και αρκετά θολή. Καθώς θα τα ανταμώνεις στις αρχαίες θρησκείες σαν αξιοπρόσεκτες παρουσίες ενώ, για την χριστιανική θρησκεία είναι σχεδόν ανύπαρκτες οντότητες.
Κάποιοι, βέβαια ‘’τρανς άντρες’’ αναφέρονται πως ντύθηκαν τα αντρικά ράσα και κατόπιν έγιναν Οσίες και Αγίες. Όμως κι αυτές οι χριστιανικές αναφορές, προς την τρανς κατάσταση, είναι σκοτεινές και ανούσιες για τη χριστιανική πίστη.
Αντίθετα στο Αρχαίο Ελληνικό, Ινδικό και σε άλλα πάνθεα έχουμε διεμφυλικές παρουσίες ημίθεων δίχως να ‘’ενοχλεί’’ τους πιστούς τους. Δηλαδή, κατά τις αρχαίες αναφορές ήταν ενσωματωμένοι στις θρησκευτικές τους κοινότητες σαν ίσος προς ίσων .  
Παράδειγμα ο τυφλός Τειρεσίας, ο πιο φημισμένος μάντης εκείνης της εποχής στην Ελλάδα.
Αναφέρεται ότι ο Τειρεσίας σε ένα περίπατό του στο όρος Κυλλήνη παρακολούθησε δύο φίδια που ζευγάρωναν. Όταν τα φίδια του επιτέθηκαν εκείνος τα χτύπησε με το ραβδί του σκοτώνοντας το θηλυκό. Τότε μεταμορφώθηκε ο ίδιος σε γυναίκα και έγινε μια ξακουστή πανέμορφη εταίρα. Επτά χρόνια αργότερα όμως, στο ίδιο μέρος, είδε πάλι δυο φίδια που ζευγάρωναν και επειδή αυτή τη φορά σκότωσε το αρσενικό επανήρθε σαν άνδρας.
Επίσης αναφέρεται στην Ινδουιστική θρησκεία και ο Μπριχανάλα (είναι το όνομα που είχε ο Αρζούνας στη Μαχαμπαράτα) πέρασε σαν γυναίκα ένα χρόνο στο παλάτι της πριγκίπισσας Ουττάρας που την δίδαξε τραγούδι και χορό…

Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η διεμφυλικότητα είναι μια ‘’δυσφορία φύλου’’ που υπάρχει μαζί με την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη γη.   

Ας παρακολουθήσουμε όμως την διαδρομή ζωής μιας σύγχρονής μας αξιόλογης διεμφυλικής οντότητας.
Η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα Επισκοπική Μοναχή, Μαρί Ελίζαμπεθ Κλαρκ, γεννήθηκε αγόρι το 1938, στη πόλη Πόντιακ του Μίσιγκαν και της δόθηκε το όνομα Μισέλ.

Το 2005 ήταν υποψήφια για το ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ.
Επίσης έχει βραβευτεί με το Βραβείο ‘’Courage’’ από το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας για το HIV/AIDS, το βραβείο "Mann Jonathan" για την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη Διεθνή Ένωση Ιατρών για τη φροντίδα στο HIV/AIDS, το ‘’ Crystal Heart’’ από το Σαν Ντιέγκο GLBT Κέντρο και το βραβείο ‘’Ιωάννας της Λωρραίνης’’ από το Πορτοκαλί Κοινοτικό Ίδρυμα ΗΠΑ. 
Η Μοναχή Μαρί είναι που εφεύρε το παγκόσμιο πρόγραμμα του διαδικτύου και της βάσης δεδομένων όπου έγινε κινητήρια δύναμη του HIV/AIDS (δηλαδή, τη δημιουργία ειδικού λογισμικού προγράμματος για την υποχρεωτική καταχώρηση και ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων HIV/AIDS. Στο συγκεκριμένο σύστημα  με το όνομα -www.aegis.com- καταχωρούνται και ερευνώνται όλα τα περιστατικά που διαγνώστηκαν από το 1990  μέχρι και σήμερα).

Η Μοναχή Μαρί  είναι η πρώτη τρανς γυναίκα του κόσμου που εκάρη καθολική μοναχή στο Επισκοπικό Τάγμα της Αγίας Ελισάβετ. Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η στρατιωτική της ιστορία. Καθώς διετέλεσε δύο φορές αξιωματούχος στρατιωτικός του Αμερικανικού Ναυτικού. Τη πρώτη φορά το 1957, μόλις 17 χρονών, εισήχθη σαν άνδρας (έφθασε στο βαθμό του αρχικελευστή που υπηρέτησε στη Χαβάη και το Βιετνάμ ως εκπαιδευτής σε υποβρύχιες επιχειρήσεις, καταδύσεις για την υποθαλάσσια επιβίωση).
Το 1959, γνωρίζει μία κοπέλα όπου παντρεύεται όταν έγινε 21 χρονών και απέκτησαν ένα γιο. "Εκείνη χρειαζόταν πολλά περισσότερα από ό,τι εγώ μπορούσα να της δώσω τότε σαν σύζυγος. Έτσι, άρχισαν να γεννιόνται μέσα μου οι μεγάλες ενοχές καθώς κρατούσα κρυφό στη ψυχή, το μυστικό της διεμφυλικής μου ταυτότητας". Το 1972, μετά από δύσκολα, βασανιστικά 11 συζυγικά χρόνια, η Κλαρκ με τη σύζυγό του χώρισαν. Από τότε  δεν έχει δει το γιο της. "Ο γάμος μας χάλασε όταν της εξομολογήθηκα πως είμαι μια γυναίκα παγιδευμένη στο σώμα ενός άνδρα’’. Μετά το πρώτο διαζύγιο η Μαρί παντρεύτηκε ξανά μια αρκετά νεότερη και όμορφη κοπέλα.
Αργότερα  θα πει για τον δεύτερο γάμο της:
"Η δεύτερη σύζυγός μου είναι μια γυναίκα που αγαπούσα πραγματικά κι έντονα σαν άνθρωπο, άλλωστε ακόμα την αγαπώ. Μας αρέσουν τα ίδια πράγματα, η πεζοπορία, το διάβασμα και οι συναυλίες.  Όμως, ήταν η καινούργια σύζυγος που με έπεισε να το πούμε στους γονείς και να δούμε ιδικούς ιατρούς για μια ψυχολογική αξιολόγηση κι όπου τα κλινικά αποτελέσματα έδειξαν πως όντως ήμουν/είμαι γυναίκα".     
Όταν το Πολεμικό Ναυτικό έμαθε για την εκτίμηση της εσωτερικής σεξουαλικής της κατάστασης (δυσφορία φύλου), η Κλαρκ απολύθηκε παρόλου που ήταν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επί 17 χρόνια, και είχε φθάσει έως το βαθμό του αρχικελευστή. Η απαλλαγή μου, ήταν έννομη είπε, όμως μου άφησε μια γεύση ‘’θυμού με πολύ πίκρα’’, επειδή είχα συχνά επαινεθεί για την εξαιρετική στρατιωτική μου ιδιότητα και πορεία και εκδιώχθηκα σαν σκουπίδι. 
Κατόπιν η Μοναχή  Μαρί άρχισε την ορμονοθεραπεία και τον Ιούνιο του 1975, υποβλήθηκε σε επεμβάσεις προσδιορισμό του φύλου. Πλέον ως Ιωάννα "Μισέλ" Κλαρκ μαζί με την δεύτερη σύζυγο της και τους γονείς της μετακόμισαν στο San Jaun Capistrano της Καλιφόρνιας. Όπου εκεί ξεκίνησε μια νέα ζωή ως δακτυλογράφος. 
Τον Αύγουστο του 1976, ένα εμπιστευτικό γράμμα κατέφθασε στο γραφείο της και την καλούσε να στρατολογηθεί ακόμα μία φορά. Έγινε δεκτή καθώς εκείνη τους ξεκαθάρισε την διεμφυλική της φύση και καταθέτοντας όλα τα στοιχεία για την επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου της. Διορίστηκε σαν υπάλληλος στη γενική στρατιωτική ομάδα διαφήμισης ‘’Sargent First Class’’ στα WACS.
Δυστυχώς 18 μήνες αργότερα απολύθηκε ξανά με την αιτιολογία ότι δεν ήταν ‘’φυσιολογική γυναίκα’’ , καθώς η ιστορία της έγινε γνωστή στα υψηλότερα αξιώματα του στρατού!
Η Μοναχή Μαρί διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση όπου κέρδισε τη ‘’μάχη’’ και το ποσό των 25.000$ και μια αξιότιμη απαλλαγή.  
Το 1977 εργάστηκε ακτιβιστικά επιτυχώς για τον νόμο που επέτρεψε να αντικαθίστανται τα πιστοποιητικά γεννήσεων των τρανς ατόμων στην πολιτεία της Καλιφόρνια. 
Αργότερα ίδρυσε την Επιτροπή ‘’Τρανς δικαιώματα’’ ACLU, που χρησιμεύει σαν τη μόνη εξουσία για αρκετά χρόνια μετά. Επίσης συνέταξε νομικές διεξόδους για τους τρανς ανθρώπους όπου εξακολουθούν να αναφέρονται στην αλλαγή ληξιαρχικών εγγράφων, είκοσι χρόνια αργότερα.
Τότε ήταν που προσχώρησε στη χριστιανική θρησκεία. Καθώς ένιωσε το θρησκευτικό κάλεσμα ώστε να γίνει και να εργαστεί σαν μια επισκοπική καλόγρια. Γρήγορα ήρθε η σύγκρουση με την καθολική εκκλησία όπου την οδήγησαν σε μια μικρή ανεξάρτητη εκκλησία που χρησιμοποιούν καθολικές τελετές.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου