Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

‘’Βάλε λιβάνι παιδί μου’’.


Η πόλη της Μιλντούρας στη μακρινή Αυστραλία, που υπάρχουν περίπου 40 Έλληνες.

Σχεδόν κάθε Κυριακή –εκεί κατά της εννιά το πρωί- άκουγα την ανήμπορη γειτόνισσα του διπλανού διαμερίσματος, να λέει στη κοπέλα που τη προσέχει: ‘’Άναψε το καντήλι εάν έχει σβήσει και βάλε λιβάνι παιδί μου’’. Ενώ η τηλεόραση μετέδιδε την κυριακάτικη λειτουργία.

Γνωρίζω δε πως σε κάποια χωρία της Ελλάδας, με δέκα-δεκαπέντε ψυχές, που η εκπεμπόμενη κυριακάτικη λειτουργία της ΕΡΤ τους κρατά δεμένους, με την δυο χιλιάδες ελληνική ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία και την περιμένουν με ξεχωριστή λαχτάρα.

Και πολλοί έλληνες του εξωτερικού, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όπου δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν ορθόδοξη εκκλησία, μέσα από το ιντερνέτ παρακολουθούν ανελλιπώς τις κυριακάτικες λειτουργίες της ΝΕΤ.

Παραδείγματα πάρα πολλά, θα σταθώ όμως σε ένα που προσωπικά έζησα στη μακρινή Αυστραλία. Σε μια πόλη της πολιτείας της Βικτώριας, τη Μιλντούρα (Mildura), εκεί ζούνε πέντε ελληνικές οικογένειες. Η Μιλντούρα είναι ένας έφορος τόπος που δίνει το 80% των αμπελιών του στη πολιτεία της Βικτώριας και το 60% οπωροφόρων.

Η Μιλντούρα απέχει εκατοντάδες μίλια απ’ τη Μελβούρνη και η κοντινότερη ορθόδοξη εκκλησία βρίσκεται περί τα 180 μίλια μακριά.

Με φιλοξένησαν για ένα τριήμερο στη Μιλντούρα, μια από τις εκεί ελληνικές οικογένειες. Το απόγευμα της Κυριακής ήρθαν άλλες δύο ελληνικές οικογένειες και ήμασταν περίπου 20 άτομα ελληνικής καταγωγής. Γύρω στις 7μμ έβαλαν στο ιντερνέτ την λειτουργία της ΕΡΤ και όλοι μαζί παρακολουθούσαμε σε πλήρη κατάνυξη (ακριβώς σα σε εκκλησία), απ’ την οθόνη του υπολογιστή, τη Θεία λειτουργία από το Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας.

Εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, απ’ την μικρή βασανισμένη πατρίδα μας και η αίσθηση της ‘’ιντερνετικής’’ θείας λειτουργίας μας έφερνε τόσο κοντά…

Στη βεράντα του σπιτιού, μετά την λειτουργία όπου καθίσαμε οι μεγάλοι, άκουσα από έναν εβδομηντάρη την εξής συγκλονιστική φράση: ‘’Η φτώχια της πατρίδας μας έδιωξε αλλά ευτυχώς μέσα απ' την τεχνολογία να, που δεν μας εγκατέλειψε’’!!!

Περιττό να σας ομολογήσω ότι μετά απ’ το χαρούμενο ξάφνιασμα μου, ακολούθησε η επιβεβαίωση πως οι έλληνες του εξωτερικού κρατούν γερά την θρησκεία, τις παραδόσεις και τα ήθη του λαού μας.

Τούτη τη κυριακάτικη σύναξη οι έλληνες της μακρινής Μιλντούρας, έμαθα ότι την κάνουν σε διαφορετικά σπίτια κάθε Κυριακή.

Και έρχεται ο προβληματισμός…

Πως θα δικαιολογηθούμε άραγε, εμείς οι προοδευτικοί έλληνες της Ελλάδας, σε όλους εκείνους, τα ανήμπορα, τα ξενιτεμένα αδέλφια μας που δεν θα μπορούν πλέων να παρακολουθήσουν τη κυριακάτικη Θεία λειτουργία της ΝΕΤ επειδή την έκοψαν από το κρατικό κανάλι;

Ποιος έδωσε τέτοια εντολή, ποιος καθοδήγησε την κατάργηση της κυριακάτικης λειτουργίας;

Μόνο με το τρομοκρατικό καθεστώς της χούντας του Εβρεμ Χοντζα, στη Αλβανία του ‘60, μπορεί να συγκριθεί/δικαιολογηθεί η πράξη αυτή.


2 σχόλια:

 1. για να μην βρεθούν αργότερα καλοθελητές θέλω από τώρα να σημειώσω πως η Λειτουργία εκπέμπεται στην συχνότητα του ΕΤ1 και όχι από τον Μητροπολιτικό ναό, αλλά από κάποιον που αδυνατώ να θυμηθώ τώρα.

  Από κει και ύστερα αντιλαμβάνομαι πως το ΕΤ1 οδεύει προς λουκέτο και θα ενσωματωθεί στα προγράμματα των ψηφιακών καναλιών και του ΝΕΤ, όμως είναι εντελώς παράλογο να "κλείνεις" την πιο φτηνή σου παραγωγή που απλά απαιτεί ένα εξωτερικό συνεργείο και... τίποτα άλλο. Καμία θρησκευτική ελευθερία δεν προσβάλλεται από την εκπομπή αυτή, αφού θυμίζω πως το Ορθόδοξο Χριστιανικό, παραμένει το επίσημο θρήσκευμα της χώρας μας.
  Τι μένει λοιπόν; Μια εξήγηση από τους αρμόδιους μπας και κατανοήσουμε την αψυχολόγητη ενέργεια αυτή :[

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε χαιρετώ φίλε, συνοδοιπόρε Yannidakis.
  Σε ευχαριστώ για την διευκρίνηση, περί του καναλιού της εκπομπής της κυριακάτικης λειτουργίας, που πολύ σωστά έγραψες ότι είναι: η ΕΤ1. Και πως τελευταία, η θεία λειτουργία εκπέμπετε από τον Ι. Ναό του Αγ. Διονυσίου.

  Ναι, μία εξήγηση ή, καλλίτερα η θεία λειτουργία να μην "κοπεί"...

  Υ.Γ.
  Από την ΕΡΤ online κατεβάζουν οι ξενιτεμένοι μας στο ίντερνετ τη κυριακάτικη λειτουργία και όλες τις άλλες ακολουθίες των Μεγάλων Αγίων Ημερών.
  Σε ευχαριστώ.
  Να είσαι πάντα καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή