Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Μέγαρα. Τα Stenella coeruleoalba (ζωνοδέλφινα).

Ζωνοδέλφινο

Stenella coeruleoalba
Μήκος: 2.1 μέτρα (μέσο μήκος ώριμου ατόμου).



Τα Stenella coeruleoalba (ζωνοδέλφινα).

Τα Δυτικά σύνορα του Δήμου Μεγαρέων περιλαμβάνουν ένα μέρος του Κορινθιακού κόλπου, καθώς εμπεριέχει ο Δήμος, τις παράλιες περιοχές του Κορινθιακού Αλεποχώρι, Ντουράκο κ.α.

Η υδάτινη φύση του Κορινθιακού Κόλπου είναι μία ‘’κλειστή’’ και απομονωμένη θαλάσσια περιοχή με αρκετά βαθιά νερά (μέγιστο βάθος 935 μέτρα), με το δικό της ξεχωριστό οικοσύστημα.

Στις θαλάσσιες βιολογικές έρευνες που γίνονται από 1995, από το Ινστιτούτο κητολογικών ερευνών ‘’ΠΕΛΑΓΟΣ’’ με το ερευνητικό πρόγραμμα "Δελφίνια Κορινθιακού Κόλπου". Και σε συνεργασία, τα τελευταία χρόνια, με δύο άλλους οργανισμούς, το Tethys Research Institute και το WWF Ελλάδας, τομέας ‘’Θαλάσσιο Περιβάλον’’ με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Θάλασσα». Ανακοινώθηκαν τα μέχρι τώρα ερευνητικά τους αποτελέσματα που είναι συγκλονιστικά για την βιοποικιλότητα του Κορινθιακού, καθώς η θαλάσσια ζωή παρουσιάζει παγκόσμιες πρωτοτυπίες…

Μέσα στα άλλα είδη θαλάσσιας ζωής φιλοξενεί και τα τέσσερα είδη δελφινιών, που διαβιούν σε όλες στις Ελληνικές θάλασσες, τα Σταχτοδέλφινα, τα Κοινά, τα Ρινοδέλφινα και τα Ζωνοδέλφινα. Έντονο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το ζωνοδέλφινο με μέσο μήκος 2,1 μ. που είναι το μικρότερο του είδους παγκοσμίως και παρατηρείται πολύ συχνά κοντά στις ακτές.

Ο Κορινθιακός είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο, όπου ένας πληθυσμός ζωνοδέλφινων ζει στον κλειστό κόλπο, απομονωμένος από άλλες πελαγικές περιοχές. Μόνο εκεί τα ζωνοδέλφινα ζευγαρώνουν με δύο είδη απ’ τα δελφίνια (Σταχτοδέλφινα, Κοινά) και προκύπτουν υβρίδια.Σύμφωνα με τον θαλάσσιο βιολόγο και υπεύθυνο θαλάσσιου περιβάλλοντος στο WWF Ελλάδας κ. Γιώργο Παξιμάδη.

Εξαιρετικό λοιπόν επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται τούτο το μοναδικό φαινόμενο συμβίωσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των τριών από τα τέσσερα είδη δελφινιών του Κορινθιακού Κόλπου.



2 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω κι εγώ, είναι εξαίρετο το αφιέρωμα.
    Να ρωτήσω;
    Πως πηδάς με ευκολία στα διάφορα θέματα, είσαι συγγραφέας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή