Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Κωνσταντίνος Γεράκης. (Constantine Phaulkon, จ้าพระยา วิ ชาเยนทร์, Monssier Constence Phaulkon).

Πηγή Εικόνας:http://mpetskas.blogspot.com/2011/06/blog-post_9038.html

Εμείς, οι Έλληνες, λέμε μια ‘’περιπαικτική’’ παροιμία για την εξάπλωσή /ύπαρξή μας επάνω στον πλανήτη: ‘’όποια πέτρα κι αν σηκώσεις έναν Έλληνα θα βρεις’’.

Ο πρώτος πρέσβης, Abbe de Choisy, της Γαλλικής πρεσβείας στην Ταϊλάνδη το 1685, έγραφε τότε για έναν Έλληνα πρωτοσύμβουλο και πρωθυπουργό του βασιλείου του Σιάμ (σημερινή Ταϋλάνδη), τον Monssier Constence Phaulkon:

"Είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος, από εκείνους τους μοναδικούς στον κόσμο, που έχουν το πιο οξυδερκής πνεύμα, γενναιοδωρία, μεγαλοπρέπεια, αφοβία, και είναι γεμάτος από μεγάλα έργα. Αλλά ίσως, το μόνο που επιθυμεί περισσότερο, είναι να έχει γαλλικά στρατεύματα, για να αναρριχηθεί στα ύπατα αξιώματα, να τον βοηθήσουμε ώστε να κάνουμε τον εαυτό του βασιλιά μετά το θάνατο του βασιλιά Narai, τον οποίο βλέπει σαν επικείμενο. Είναι περήφανος, σκληρός, ανελέητος, και με υπέρμετρη φιλοδοξία. Υποστηρίζει τη διάδοση της χριστιανικής θρησκείας με όλα τα μέσα."

Ποιος ήταν όμως, ο Monssier Constence Phaulkon ή στα ταϊλανδέζικα จ้าพระยา วิ ชาเยนทร์;

Ήταν ο Κωνσταντίνος Γεράκης με καταγωγή απ’ την Κεφαλονιά κι ο πατέρας του Γεώργιος Γεράκης υπήρξε φεουδάρχης τον καιρό τον Ενετών στο νησί. Στην Ταϋλάνδη παντρεύτηκε με την Mari Cuyomar de Pinha και απέκτησαν τρεις γιούς.

Ο Κωνσταντίνος Γεράκης γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1647. Όταν ήταν περίπου δώδεκα ετών, ο πατέρας του ζήτησε απ’ τον άγγλο πλοίαρχο Χάουαρντ να πάρει μαζί του στο πλοίο τον μικρό Κωνσταντίνο, γιατί στη Κεφαλονιά οι κοινωνικές καταστάσεις ήταν αρκετά επικίνδυνες. Ο Χάουαρντ φρόντισε για τη μόρφωση του Γεράκη, ο οποίος σύντομα έμαθε αγγλικά και πορτογαλικά. Όταν έφτασαν στο Λονδίνο, προσλήφθηκε στην Αγγλική Εταιρεία των Αγγλικών Ινδιών και έτσι άρχισε να ταξιδεύει στις χώρες της Ανατολής, μαθαίνοντας διαρκώς νέες γλώσσες.

Έπειτα από τον περίπλου όλων των γνωστών θαλασσών, σαν υπάλληλος/έμπορας της Αγγλικής Εταιρίας, εγκαθίσταται στην Άπω Ανατολή, όπου εισέρχεται σε εμπορικές επιχειρήσεις στο μέσο μιας φοβερής διαπάλης και ανταγωνισμού ανάμεσα στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Έτσι έγινε γνωστός με το όνομα ‘’Κοστάντζο Φαλκόνε’’.
Η φήμη του μεγαλώνει και ο Γεράκης μπαίνει στην αυλή του βασιλιά του Σιάμ. Λίγο-λίγο κερδίζει την εμπιστοσύνη του βασιλιά: γίνεται ευνοούμενός του, ύστερα πρωθυπουργός του
την περίοδο 1683 - 1688. Τότε ο Κωνσταντίνος βρίσκεται στον κολοφώνα της δύναμής του. Είναι επιφορτισμένος να υποδεχθεί μια πρεσβεία του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ και εκτελεί στην εντέλεια αυτό το έργο, εξυπηρετώντας με πολλή επιδεξιότητα τα συμφέροντα του βασιλείου και τα δικά του. Έκανε μεγάλη περιουσία και με δική του πρωτοβουλία το 1684 ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Γαλλία για εμπορική συνεργασία που τελικά επιτεύχθηκε το επόμενο έτος. Η συμφωνία αυτή όμως οδήγησε σε πόλεμο το Σιάμ με την Αγγλική εταιρεία ανατολικών Ινδιών η οποία έληξε με την αποβίβαση στο Σιάμ Γαλλικής στρατιωτικής δύναμης. Ο Γεράκης τιμήθηκε από τον Γάλλο βασιλιά με τον τίτλο του Ιππότη του τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Αγίου Πέτρου .
Το 1688 ο βασιλιάς Ναράι αρρώστησε βαριά από άγνωστη ασθένεια δίνοντας την ευκαιρία στους αντιπάλους του να δράσουν. Τον Μάιο, του ίδιου χρόνου, ο Γεράκης προσκλήθηκε στην πρωτεύουσα του Σιάμ , Αγιουτάγια, σε συνάντηση με τον Φεράτσα ο οποίος ήταν ο ηγέτης της αντιβασιλικής παράταξης. Ο Φεράτσα αιχμαλώτισε τον Γεράκη, με την κατηγορία της προδοσίας, και αφού βασανίστηκε επί 5 μέρες αποκεφαλίστηκε στις 5 Ιουνίου 1688, αρνούμενος την κατηγορία. Στις 11 Ιουλίου πέθανε και ο Βασιλιάς Ναράι. Ο Φεράτσα ανακηρύχθηκε βασιλιάς και έδιωξε όλους τους ξένους οδηγώντας την χώρα σε απομόνωση και τέλος την κατοχή της από την Βιρμανία.





Η συναρπαστική ζωή του έγινε μυθιστόρημα στην αγγλόφωνη πεζογραφία. Κυκλοφόρησε το 2001 και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Τροχαλία. Συγγραφέας : Κιφ - Φοξ Κλερ Μεταφραστής : Τσάγκας Νίκος.
Τίτλος της μυθιστορηματικής βιογραφίας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΡΑΚΗΣ, Ο υπουργός των μουσώνων.

Βιβλιογραφία:

Γιώργου Σιώρη: ‘’Γεράκης: Ο Έλληνας πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ’’. Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ 1993.

Κωνσταντίνος Γεράκης - Ο υπουργός των Μουσώνων , Κλερ Κιφ-Φοξ, Εκδόσεις Τροχαλία 2001.΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου