Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Τη 18η του Μάη, η πόλη των Μεγάρων δεν γιορτάζει το Αρχαιολογικό της μουσείο!



Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης των Μεγάρων στο παλιό Δημαρχιακό Μέγαρο, κτίσμα του 19ου αι.


Το 2010, μόλις πριν ένα χρόνο δηλαδή, πενήντα τέσσερα μουσεία στην ελληνική επικράτεια γιόρτασαν την δική τους ημέρα. Και όμως, φέτος αρκετά περιφερειακά μουσεία είναι κλειστά για το λόγο ότι δεν προσελήφθηκε έγκαιρα προσωπικό, είτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αποφάνθηκαν (με συνοπτικές διαδικασίες) ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά των αυτών πολιτιστικών ιδρυμάτων και τα ‘’Αμπάρωσαν‘’!!!
Ένα από αυτά τα κλειστά πολιτιστικά ιδρύματα, είναι και το μουσείο Μεγάρων που ήταν ξεχωριστό πολιτιστικό κόσμημα για την πανάρχαια ιστορία του τόπου αλλά και γιατί το κτήριο, που η αρχαιολογική έκθεση στεγάζεται, είναι το παλιό Δημαρχιακό Μέγαρο, κτίσμα του 19ου αι. Πρόκειται για ένα πανέμορφο διώροφο κτήριο με τέσσερις εκθεσιακούς χώρους όπου τα εκθέματα καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον 8ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 2ο αι. μ.Χ., της ευρύτερης περιοχής.
Πολλά λέγονται, πιθανότατα να ευθύνεται κι η οικονομική κρίση που επιτάσσει να καταργούνται διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες. Οι μειώσεις των Δημοσίων υπαλλήλων είναι ο στόχος και μάλιστα ένα κύριο βέτο του μνημονίου...
Όμως τα μουσεία, σαν πολιτιστικά ιδρύματα μυούν τον επισκέπτη (τουρίστα) στη φιλοσοφία των πολιτισμικών κληρονομιών ενός τόπου, με σκοπό την ανάπτυξη της γνωριμίας και της μόρφωσης του. Ώστε να γίνει ένας επιπλέων πρεσβευτής του κάθε τόπου που επισκέπτεται.
Στις 25 Οκτωβρίου του 2010, το μουσείο των Μεγάρων έκλεισε με την αιτιολογία: ‘’Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, όπως και τα υπόλοιπα αρχαιολογικά Μουσεία και χώροι στην Ελλάδα έχουν την μικρότερη επισκεψιμότητα!’’
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, κ. Βασίλης Οικονόμου, επισήμανε:
‘’Το Υπουργείο Πολιτισμού αντί να προσπαθεί να αναδείξει τις πόλεις της Δυτικής Αττικής, να διαφημίσει την ιστορία τους και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν, αντί να ενδιαφέρεται για το πώς οι μαθητές των σχολείων θα μπορούν να επισκεφτούν τα μουσεία μας και να μάθουν σημαντικά πράγματα για την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος γεγονός που προϋποθέτει να υπάρχουν ανοικτά μουσεία, επικαλείται το γεγονός ότι αυτή την περίοδο του έτους τα μουσεία έχουν την μικρότερη επισκεψιμότητα!
Την ίδια στιγμή βέβαια διαμαρτύρεται κάθε φορά που απεργούν οι υπάλληλοι της Ακρόπολης λέγοντας ότι πλήττεται η εικόνα της χώρας και δυσφημείται η χώρα στο εξωτερικό. Όταν κλείνουν λοιπόν οι εργαζόμενοι τα μουσεία διεκδικώντας τις περισσότερες φορές τα δεδουλευμένα τους, προκαλείται δυσφήμιση της χώρας. Όταν το Υπουργείο Πολιτισμού επικαλείται την χαμηλή επισκεψιμότητα για να δικαιολογήσει τα κλειστά μουσεία τι προκαλείται;
Τέλος ο Υφυπουργός αποφεύγει να απαντήσει γιατί το μουσείο έκλεισε από τις 25-10-2010ενώ οι συμβάσεις των εργαζομένων έληγαν στις 31-12-2010! Είναι άραγε αυτό το νέο ορθολογικό κράτος που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση;’’
Ο Βουλευτής, μάλιστα εκφράζει την βαθειά του απογοήτευση για την τραγική αυτή απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα και υπογραμμίζει πως ‘’οι λογιστικές προσεγγίσεις της κυβέρνησης σε κάθε ουσιαστικό θέμα πολιτισμού, υγείας και παιδείας αγγίζει πλέον τα όρια της γελοιότητας. Για αυτή την κυβέρνηση τα Μέγαρα δεν ανήκουν στη σφαίρα των ενδιαφερόντων της παρά μόνο σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, όπως αποδεικνύει η πρόθεση δημιουργίας αγκυροβολίου στην Πάχη''.



Πηγές πληροφοριών για το άρθρο:
http://www.otyposnews.gr/?p=8170
http://www.exanatolis.gr/summary.asp?catid=4027&subid=2&pubid=6503
http://www.inews.gr/61/i-apantisi-tou-ypourgeiou-politismou-gia-to-mouseio-megaron.htm

2 σχόλια:

  1. μην πιάνεις τέτοιο θέμα γιατί με πιάνει το παράπονο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι σταθερά 2ο σε επισκεψιμότητα μουσείο στην Ελλάδα. Κι όμως εδώ και 6 -νομίζω- χρόνια λειτουργεί με ελάχιστες μόνο αίθουσες λόγω της μεγάλης ανακαίνισης και επέκτασης που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τα εδώ μουσεία, θα γιορτάσουν την ημέρα, όμως ο καημός μας για το στολίδι του μινωικού και όχι μόνο πολιτισμού, παραμένει.
    Ίσως πλέον συνοδεύεται με ελπίδα, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες ολοκλήρωσης του έργο μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, όχι! Τα μουσεία θα έπρεπε να ήταν απ’ τις τελευταίες Δημόσιες Υπηρεσίες που θα τις έκλεινε η οικονομική κρίση, καλέ μου φίλε, συνοδοιπόρε Yannidaki.
    Εντάξει, έχουμε τον ήλιο, τη θάλασσα, τον καταγάλανο ουρανό και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Όμως ως Έλληνες, έχουμε και την τεράστια ιστορία μας και ετούτη είναι που μας έκανε γνωστούς σε όλο τον πλανήτη... Διότι απλά είμαστε οι γεννήτορες του Δυτικού πολιτισμού.
    Συμπάσχω μαζί σου για την κατάρρευση των πολιτιστικών ιδρυμάτων και εύχομαι, ελπίζω να δοθούν τα κεφάλαια για να μείνουν ανοικτά τα μουσεία μας!
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή