Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ανταγωνιστικότητα σχεδόν μηδενική… Στη 83η θέση η Ελλάδα!




Καταπέλτης από την παγκόσμια έκθεση της WEF (World Economic Forum) για το 2010-11.

Ενώ πέρσι η Ελλάδα βρισκόταν στη 71η θέση με τάσεις ανοδικότητας…
Φέτος η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση WER (World Economic Report) που δόθηκε στις 9/9/2010 στη δημοσιότητα από την Κίνα, οφείλεται στη μεγάλη και προβληματική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της.
Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την ελλιπής λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών εξηγεί, η έκθεση, ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας και καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ…
Αυτό σημαίνει ότι το παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον βαθμολόγησε την χώρα σε 12 τομείς όπου είναι: Στους θεσμούς 84η, στις υποδομές 42η, στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η, στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 40η, στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η ,στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 94η, στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η, στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η, στο μέγεθος αγοράς 39η, στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η και στην καινοτομία 79η.
Η εκτίμηση των ποσοστών δίδετε με βάση στοιχεία που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας των 139 χωρών.
Δηλαδή βουτιά στα βαθειά της ύφεσης… Και το όνειρο της οικονομικής ανάπτυξης να απομακρύνεται όλο και πιο μακριά…
Με αυτά τα παγκόσμια στοιχεία ούτε τα «ΘΑ» δεν μπορούν να πιάσουν στην έκθεση της Θεσσαλονίκης κυβερνήτες μας…
Τα λόγια περιττεύουν για άλλη μία φορά….
Στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα: http://www.weforum.org/en/index.htm

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Άννα.
    Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας, καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την εικόνα που δίνει προς τα έξω μία χώρα. Είναι πολύ σημαντικό το όνομα μίας χώρας, για να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις, που με τη σειρά τους θα δώσουν δουλειά σε κόσμο και αυτό το χρήμα με τη σειρά του, θα κινηθεί στην αγορά, για να την αποτελματώσει. Γι' αυτό, και αυτά τα εμπνευσμένα μυαλά αμοιβάδας, που κλείνουν δρόμους, λιμάνια και εισόδους, κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό...
    Δυστυχώς, έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο. Που έχει όμως διέξοδο. Κι όχι επειδή το θέλει η κυβέρνηση, αλλά επειδή τα σκληρά μέτρα, αναγκαστικά, κάποια στιγμή αποδίδουν. Το κακό είναι, ότι σε όλη αυτή την ιστορία, δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά, το εύκολο θύμα : ο απλός πολίτης. Που βλέπει το εισόδημά του να συμπιέζεται ακόμη, σπίτια χάνονται, επιχειρήσεις κλείνουν, και το μέλλον φαντάζει μαύρο.
    Πιστεύω, ότι το κλίμα θα έχει αναστραφεί σε μια τριετία. Το ζήτημα είναι, αν θα ξυπνήσουμε λίγο και θα αρχίσουν να πληρώνουν κάποια λαμόγια, όλων των αποχρώσεων, που μια ζωή ήταν στον αφρό...
    Μια καλή συνέχεια σου εύχομαι Άννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για οποιονδηποτε οικονομικο αναλυτη το πορισμα αυτο δεν ειναι καθολου παραξενο.
    Η ληψη μετρων οπως αυτα παρθηκαν ειχαν απολυτα φυσιολογικη συνεπεια τα παραπανω. Και τωρα φτανουμε στο 2ο σταδιο της υποθεσης, της διακυβερνησης που ειναι η παραλληλη πορεια των μετρων με αναπτυξιακες επενδυσεις στη χωρα. Ο 2ος χρονος διακυβερνησης πρεπει να αφιερωθει εκει & απαιτω να γινει :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή