Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Ο υπέροχος ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ του Δήμου Ναυπακτίας!










Ο ΒΟΤΑΝΙΚΌΣ ΚΗΠΟΣ του Δήμου Ναυπακτίας (Περιοχή Αηδόνι, ‘’Ζέλιος Γη’’)




Εδώ και επτά χρόνια, κάθε χρόνο κάνουμε τουλάχιστο τέσσερα ταξίδια, Αθήνα –Αγρίνιο.
Η συνήθης διαδρομή είναι, η Ολυμπία Οδό και μετά το Ρίο –Αντίρριο που ακολουθούμε την Παλαιά Ε.Ο. Αντιρρίου – Αγρινίου. Φέτος (στα τέλη της Άνοιξης) στα μέσα της διαδρομής, Αντίρριο – Μεσολόγγι και στο 16ο χιλιόμετρο ακριβώς, συναντήσαμε για πρώτη φορά, μια πινακίδα οδικής σήμανσης καθώς έγραφε: ‘’ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ’’  
Το φως της περιέργειας άναψε και η ανάγκη για μια νέα ανακάλυψη μας κέντρισε βάζοντας στα άμεσα προσεχή σχέδια την επίσκεψη μας εκεί.



Χθες (27/10/2019), έχοντας χρόνο, στις 15:30 ακολουθήσαμε την επιθυμία της γνωριμίας με τον πρώτο Βοτανικό Κήπο της Δυτικής Ελλάδας.
Όταν φθάσαμε στον άνετο χώρο του πάρκιν, μας εντυπωσίασε η θέα της γύρω περιοχής και είχαμε την ευχάριστη έκπληξη να  μας προϋπαντήσουν δυο πόνι και ένα θηλυκό σκυλί, η επτάχρονη  ‘’φύλακας’’ Χιονούλα.




Προχωρήσαμε προς το εκδοτήριο εισιτηρίων, εκεί μας καλωσόρισε μία ευγενική κοπέλα όπου και μας καθοδήγησε πώς να αρχίσουμε την εξερεύνηση των θεματικών ενοτήτων του κήπου. Ενώ από τα πρώτα ήδη βήματα, μας κάλυψε η ψυχοθεραπευτική διαισθητική ενέργεια και τα εκλεπτυσμένα της φύσης αρώματα συνεπικουρούσαν σε μια ψυχαγωγική ανύψωση του πνεύματος.  
Ο Βοτανικός κήπος είναι φτιαγμένος επάνω σε μια ήπια ανάγλυφη έκταση 100 στρεμμάτων (δεν είναι ακόμη όλα επισκέψιμα για το κοινό). Έχει περί τα 3500 είδη φυτών,  σπάνιες ποικιλίες λουλουδιών, βοτάνων, εσπεριδοειδών δένδρων, πληθώρα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αμπέλι καθώς συνεχώς όλο και αυξάνουν οι θεματικοί του χώροι!
Συναντήσαμε, τον χώρο της περισυλλογής και εσωτερικής ανάτασης ‘’πνιγμένο’’ μέσα στη φύση, το θέατρο των αγαλμάτων, τον γυάλινο οικολογικό πύργο, την έρημο, τον κήπο του Ηρακλή κι άλλα ενώ λίγο πριν την Δύση παίρναμε τον απογευματινό καφέ μας στο αναψυκτήριο θέλοντας έτσι να παρατείνουμε λίγο ακόμη την παραμονή μας στον Βοτανικό κήπο του Ζέλιου Γη που θα τολμήσω να γράψω ό,τι είναι εφάμιλλο των ευρωπαϊκών.       
Ο χώρος του κήπου είναι αποτέλεσμα δέκα χρόνων, οικολογικής/οικονομικής επένδυσης, επίπονης εργασίας και αστείρευτης αγάπης.
Επίσης, υπάρχουν τρία βιωματικά εργαστήρια καθώς μέσα στον κήπο υλοποιούνται βιωματικές δράσεις σχετικά με την αγγειοπλαστική την γνώση φυτέματος και την κατασκευή χυτών αντικειμένων αλουμινίου, από εξειδικευμένους τεχνίτες που γνωρίζουν τα μυστικά της εκάστοτε τέχνης. Οι μαθητές από τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα Λύκεια θα συναντήσουν μια εκπαιδευτική ευχάριστη και ξεχωριστή γνωριμία με την φύση. Ενώ τα μέλη από τις σχολές γιόγκα θα μπορέσουν να κάνουν τις ασκήσεις τους κυριολεκτικά σένα παραδείσιο περιβάλλον  
Θα συναντήσετε ευχάριστές εκπλήξεις όπως, τα ελάφια (Dama -Dama) τα νανάκια κατσίκια μύθους και θρύλους να ζωντανεύουν από την περιοχή του Εύηνου ποταμού όπως: ο Ηρακλής, η Δηιάνειρα και ο Νέσσος κένταυρος.


        
Συστήνω ανεπιφύλακτα την επίσκεψη σας στον Βοτανικό Κήπο όσο το Φθινόπωρο καλά κρατεί για όλες ανεξαρτήτου τις ηλικίες μα περισσότερο για τους μαθητές των πόλεων που δεν έχουν γνωριμία με την φύση και τις τέχνες της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου